Vervolging in Azië neemt toe, maar dat is niet het hele verhaal
Hoewel we begrijpen dat Uscirf maatstaven gebruikt om de mate van vervolging in een land aan te geven, kan dit ook een eenzijdig beeld geven.
Afgelopen week presenteerde de Amerikaanse commissie voor godsdienstvrijheid Uscirf haar jaarrapport (RD 2-5). Het rapport geeft de belangrijkste ontwikkelingen weer wat betreft de staat van godsdienstvrijheid in de wereld. Het dient als advies voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Bij het bestuderen van het rapport valt op dat de landen waarover de grootste zorgen zijn voornamelijk in Azië liggen. SDOK volgt de ontwikkelingen rond christenvervolging op de voet en de constatering van de onderzoekscommissie verbaast ons niet.
In de afgelopen jaren hebben we om verschillende redenen de situatie voor christenen in diverse Aziatische landen zien verslechteren. Daar maken wij ons ook zorgen over. Tegelijkertijd is er ook goed nieuws te melden!
Digitale ontwikkelingen
Met name in China is de situatie voor christenen de afgelopen jaren lastiger geworden. In het hele land worden huiskerken ontmanteld, kerkleiders lastiggevallen en christenen gevangengezet. De toegenomen digitale controle speelt een belangrijke factor bij de toename van vervolging. Kerken zijn verplicht om camera’s in de kerk op te hangen. Alle activiteiten van alle burgers worden nauwlettend gevolgd, onder andere via gezichtsherkenning.
Deze ontwikkeling heeft ook ernstige gevolgen voor de godsdienstvrijheid. Via digitale controle kan de overheid precies in de gaten houden welke (christelijke) boeken je koopt. Als je online een Bijbel bestelt, kan het zomaar zijn dat de politie binnenkort op de stoep staat. Overigens zien we deze ontwikkeling ook in landen waar China een grote invloed op uitoefent, zoals Vietnam.
Vaak worden nieuwe maatregelen door de overheid gepresenteerd als een manier om meer veiligheid voor de burgers te garanderen, maar in de praktijk pakt het anders uit. We krijgen signalen dat niet-geregistreerde kerken zich genoodzaakt voelen om zich in kleine groepen op te splitsen.
Dit zorgt tegelijkertijd voor een sterke groei van het aantal huiskerken in China. Christenen verspreiden zich over meer verschillende plekken, waardoor de kerk groeit. Dat is de positieve kant van een tegelijkertijd erg zorgelijke ontwikkeling.
Fundamentalisme
In meerdere Aziatische landen zien we dat de situatie van christenen is verslechterd vanwege het beleid van een sterk opkomend fundamentalisme. Dit zien we in een land als India.
Premier Modi heeft in de achterliggende jaren met zijn BJP-partij een sterk nationalistisch hindoebeleid gevoerd, waardoor de situatie voor christenen in een groot aantal deelstaten sterk is verslechterd. Het aantal deelstaten waar antibekeringswetten zijn ingevoerd, is in drie jaar tijd gestegen van zes naar twaalf. Momenteel ontvangen we wekelijks video’s en foto’s van christenen die in elkaar worden geslagen met stokken en ijzeren staven. Radicale hindoegroeperingen die verantwoordelijk zijn voor een groeiend aantal aanslagen op christenen hebben vrij spel.
Nog geen twee jaar geleden werd de wereld verrast door de snelle overname van Afghanistan door de taliban. Ook door deze ontwikkeling is de moeilijke situatie voor christenen in Afghanistan verder verslechterd. Het overgrote deel van de toch al kleine groep christenen heeft het land verlaten.
De groei van het fundamentalisme heeft overigens ook een positieve keerzijde. In veel landen waar het fundamentalisme groeit, gaat de jongere generatie op zoek naar waarheid. Er is een groeiende honger naar de vrede van God in de Heere Jezus Christus.
Dit zien we onder andere in Iran gebeuren. Veel Iraniërs zijn erg teleurgesteld door de toegenomen repressie van hun islamitische leiders. Ze gaan op zoek naar vrede en komen vaak via internet of tv-uitzendingen uit bij Jezus. Heel vaak vertellen ze ons: „Eindelijk heb ik de vrede gevonden van de levende God, waar ik al jaren naar op zoek was.”
Geestelijke strijd
Het is opmerkelijk, maar tevens niet verwonderlijk, dat in verschillende Aziatische landen die op de Uscirf-lijst staan de kerk groeit. In Iran en China zien we nog steeds een sterke groei van het aantal christenen, ondanks het feit dat vervolging sterk toeneemt. In Vietnam groeit de kerk ook.
Vervolging is onderdeel van een geestelijke strijd waar de Bijbel over spreekt (Efeze 6:10-20). Juist daar waar Gods Geest krachtig werkt en de kerk groeit, doet satan er alles aan om Gods Koninkrijk aan te vallen en kapot te maken. Het opmerkelijke is echter dat niet zelden het tegenovergestelde wordt bereikt.
Een van de partners waarmee SDOK in India samenwerkt, bevestigt dit beeld. Hij traint lokale voorgangers die het Evangelie verkondigen in moeilijke en afgelegen gebieden. Tijdens een videogesprek vertelde hij deze week over een voorganger die hij onlangs heeft getraind. Deze broeder is zo vol vuur voor het Evangelie, dat hij ondanks alle risico’s doorgaat met de verspreiding van de Bijbelse boodschap. In de achterliggende maanden stichtte hij enkele tientallen huisgroepen, ook in gebieden waar de situatie voor christenen erg gevaarlijk is. De organisatie heeft er de handen vol aan om lokale voorgangers toe te rusten. Er komen zoveel mensen tot Jezus, dat er te weinig toegeruste christenen zijn om de jonge gelovigen te helpen om in hun geloof te groeien.
Kanttekening
Als SDOK maken we ons met de Uscirf zorgen over de gang van zaken in verschillende Aziatische landen. Het is ons dagelijks werk om ontwikkelingen op het gebied van christenvervolging te duiden.
Hoewel we begrijpen dat Uscirf maatstaven gebruikt om de mate van vervolging in een land aan te geven, kan dit ook een eenzijdig beeld geven. Vervolging kan soms erg regio- of plaatsgebonden zijn. Ook binnen India is de mate waarin christenen met vervolging te maken hebben afhankelijk van de deelstaat waar je woont. Verder zien we dat in de afgelopen maanden het aantal aanvallen op christenen door moslimterreur in de Sahelregio enorm is toegenomen.
Niet alleen in Nigeria, maar ook in landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek en Burkina Faso. Berichten die het nieuws meestal niet halen. We roepen Uscirf daarom ook op om daar in de toekomst verder onderzoek naar te doen.
André van Grol is directeur van SDOK, Richard Groenenboom is woordvoerder bij deze organisatie.