Mens & samenlevingpreppers

Met gezond verstand voorbereiden op een ramp

De wereld is een onrustige plek. Hoe bereid je je als christen voor op een oorlog, pandemie of overstroming? „De vraag is vooral of we ons laten leiden door angst of door hoop.”

Linda Stelma
5 May 2023 16:31Gewijzigd op 5 May 2023 19:27
beeld iStock
beeld iStock

Drie dagen, zo lang moet je kunnen overleven met wat je in huis hebt mocht er zich een ramp voordoen. Tenminste, dat is het advies van de overheid. Met de campagne ”Denk vooruit” wil zij Nederlanders laten nadenken over risico’s. „Zo zorgen we er samen voor dat we veilig zijn en blijven.”

Dat klinkt eenvoudig. Nederlanders bereiden zich voor op een ramp en dan zijn en blijven ze veilig. Ieder weldenkend mens begrijpt dat het zo niet werkt. Een ramp overkomt je. Of en hoe je die overleeft, kan voor een deel wel afhangen van een goede voorbereiding.

Daarom nu de vraag: hoe kun je je zowel in materieel als in geestelijk opzicht daarop voorbereiden? Op die vraag gaan twee docenten van het Hersteld Hervormd Seminarium in. Beiden zijn ook gemeentepredikant: dr. C.P. de Boer van de christelijke gereformeerde Beth-Elkerk in Sliedrecht en dr. P.C. Hoek van de hersteld hervormde kerk in Putten.

19282829.JPG
Dr. P.C. Hoek

„Zolang er water uit de kraan komt, kan ons gezin wel drie dagen vooruit. We hebben altijd voorraad in de vriezer”, antwoordt ds. Hoek op de vraag of hij kan overleven als hij de deur niet uit mag. „Voor een week hebben we niet genoeg. Dat hoeft van mij ook niet. Ik probeer te leven in vertrouwen op de Heere. Hij voedde Elia op een wonderlijke manier en Hij zal ook ons weten te vinden. En er zijn vast anderen die zich over ons zouden ontfermen.”

Ja, het is goed om voorbereid te zijn op onverwachte dingen in ons leven, denkt de predikant uit Putten. „We leven in een gebroken werkelijkheid, dus dan krijg je per definitie te maken met rampspoed, in welke vorm dan ook. Het lijkt me ook geestelijk gezond dat je daarop bent voorbereid. We zijn soms zo geshockeerd als ons iets overkomt dat het lijkt alsof het ons niet in de Schrift is voorzegd. We zouden eerder onthutst moeten zijn over vrede dan over rampspoed.”

Gezond verstand

Ook ds. De Boer vindt het van gezond verstand getuigen als je je voorbereidt op een noodsituatie. „Ik denk dat iedereen dat op de een of andere manier doet. Een eenvoudig voorbeeld: Toen wij een kind zouden krijgen, hielden we rekening met allerlei scenario’s. Wat als tijdens de bevalling de stroom uitvalt? Voor de zekerheid hebben we een zaklamp gekocht.”

De Sliedrechter predikant vindt het niet ondenkbaar dat Nederland in oorlog komt. „We vieren vandaag Bevrijdingsdag. Er komt een moment dat het weer misgaat.” Het is Bijbels om rekening te houden met gevaar, meent ds. De Boer en daarom neemt hij zelf ook voorbereidingen… „In Deuteronomium staat dat je het dak van je huis moet omheinen om te voorkomen dat er iemand vanaf valt. Ook ben je verantwoordelijk als je vee door jouw nalatigheid iemand verwondt.”

19282828.JPG
Dr. C.P. de Boer

De interesse voor het wereldgebeuren is bij de familie De Boer bovengemiddeld. „We leren de kinderen er nuchter mee om te gaan. Veel Nederlanders ervaren de oorlog in Oekraïne als beangstigend. Wat als die overslaat naar het Westen? Die dreiging is reëel, maar het is voor ons geen reden om enorme voorraden aan te leggen. Op het moment dat het echt misgaat, gaat het toch anders dan je denkt. Ik denk aan de Oekraïense vluchtelingen die naar Sliedrecht kwamen. Ze hadden niet meer dan een weekendtas bij zich.”

Ds. De Boer merkt dat er in zijn omgeving behoefte is aan duiding. „Er gebeurt zoveel in ons land en in de wereld. Waar staan we precies? Op zich is die vraag mooi, maar als die voortkomt uit angst, zie ik ook een risico. De geschiedenis laat namelijk zien dat het dan vroeg of laat mis gaat. Christenen gebruiken te snel grote woorden bij de uitleg van Openbaring of andere profetieën.”

Dr. Hoek proeft in zijn gemeente niet veel angst. En áls hij die al proeft, dan is het angst voor de toekomst van kinderen en kleinkinderen. „Het gaat er de mensen niet zozeer om dat ze hun eigen vege lijf redden.” De Puttense predikant geeft in zijn prediking aandacht aan zorgen over de toestand in de wereld. „We mogen leven in het besef dat de Heere regeert. Dat geeft een heilige ontspanning. Een belangrijke vraag in de voorbereiding op een ramp is: Als het einde komt, ben je dan geborgen in Christus?

We weten niet wat we op onze levensweg tegenkomen. We hoeven ons daar geen zorgen over te maken. Wel is het goed om je verantwoordelijkheid te nemen. In Spreuken kun je immers lezen dat de mieren in de zomer voorraden aanleggen.”

Toren bouwen

Beide predikanten verwijzen naar Lukas 14, waarin de Heere Jezus zegt dat wie een toren bouwt eerst gaat berekenen of hij het kan financieel rond kan krijgen. Vooruitkijken en met alle omstandigheden rekening houden hoort daarbij. Bij alle voorbereidingen in het leven gaat het om je houding als christen, zo geven ze aan. Ds. De Boer: „De vraag is vooral: Laten we ons leiden door angst of door hoop?” Ds. Hoek: „Leef niet krampachtig; voorbereiding garandeert je veiligheid niet. Het komt aan op leven uit Romeinen 8, waar Paulus spreekt over het nieuwe leven door de Heilige Geest. Daar staat niet dat het ganse schepsel zucht als in doodsnood, maar als in barensnood. We mogen leven met het perspectief op een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer