Klacht tegen Duitse giflozingen in Rijn
Twee milieuorganisaties dienen een klacht in bij de Europese Commissie tegen Duitse giflozingen in de Rijn.
Volgens stichting Reinwater en stichting de Noordzee gaat het om de kankerverwekkende stof hexachloorbenzeen (hcb), die deel uitmaakt van een partij baggerspecie.
De specie komt uit een depot bij de stuw in Iffezheim dat zo vol zit dat de waterafvoer erdoor wordt belemmerd. Daarom zijn de Duitsers dinsdag begonnen om de specie over de stuw heen te pompen. De milieuorganisaties zijn verontwaardigd dat Nederland zo wordt opgezadeld met de vervuilde bagger. Een woordvoerder van Reinwater zei donderdag dat de lozingen in strijd zijn met de Europese regels voor schoon water. Het gaat om 300.000 kubieke meter baggerspecie met 40 tot 50 kilo hcb.
„Zeker nu we zo hard bezig zijn de Rijn weer schoon te krijgen is deze lozing onaanvaardbaar”, aldus de woordvoerder. Reinwater schakelt ’Brussel’ in ondanks garanties die de Duitsers aan de Nederlandse autoriteiten hebben gegeven.
Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag, dat de lozingen in december bij de Duitsers aankaartte, heeft de voor de stort verantwoordelijke organisatie gegarandeerd dat er geen specie wordt geloosd die meer met hcb is vervuild dan het rivierslib dat dagelijks met het water van de Rijn wordt getransporteerd. Daarom worden geen negatieve effecten op Nederlands grondgebied verwacht.
Bagger met hogere concentraties hcb wordt opgeslagen bij de stuw. Bovendien zal er verscherpt toezicht op hcb-vervuiling zijn in de Rijn tot en met Lobith, zolang de lozingen duren. Nederland krijgt inzage over hoeveelheid baggermateriaal, de kwaliteit en de verspreiding ervan.
Volgens het ministerie komt er verder een internationaal beheersplan voor sediment om alle historisch verontreinigde waterbodems op ’hot spots’ in de Rijn-lidstaten te saneren.