DSM daalt na cijfers op afwachtend Damrak
DSM behoorde dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die vrijwel vlak begon aan de eerste handelsdag van mei. Het voedseltechnologiebedrijf had in het eerste kwartaal behoorlijk last van de lage prijzen voor vitamines. Die zorgden ervoor dat de omzet daalde. De bedrijfswinst nam ook af door de nog altijd hoge prijzen voor ingrediënten.
Aangezien de fusie van DSM met de Zwitserse smaak- en geurstoffenfabrikant Firmenich bijna is afgerond was dit de laatste keer dat DSM zelfstandig resultaten rapporteerde. DSM liet maandag al weten dat in totaal ruim 96 procent van de aandelen DSM zijn aangemeld voor de fusie en dat snel wordt gestart met de uitrookprocedure om ook de laatste aandelen in handen te krijgen. Op 30 mei vindt de laatste handelsdag van aandelen DSM plaats. Daarna kan alleen nog worden gehandeld in aandelen DSM-Firmenich (min 1,7 procent).
Beleggers kijken daarnaast uit naar de nieuwste inflatiegegevens van de eurozone. Die spelen een grote rol bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat voor donderdag op het programma staat. Uit een snelle raming van statistiekbureau CBS bleek al dat de inflatie in Nederland in april toch weer is opgelopen tot 5,2 procent, na een afname tot 4,4 procent in maart.
De AEX noteerde in de ochtendhandel een fractie hoger op 758,63 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 938,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,3 procent.
De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wonnen tot 1,7 procent en waren daarmee de sterkste stijgers in de AEX. In de MidKap steeg SBM Offshore 1,6 procent. De maritiem dienstverlener heeft een tienjarig contract getekend met het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil voor operaties en onderhoud van de vloot van drijvende productieplatformen (FPSO) voor de kust van Guyana. De opdracht draagt ongeveer 3 miljard dollar bij aan de orderportefeuille van SBM Offshore.
BP zakte 4 procent in Londen. Het Britse olie- en gasconcern behaalde afgelopen kwartaal minder winst dan eind 2022 door de gedaalde energieprijzen. De Britse bank HSBC steeg bijna 4 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers.
De euro was 1,0997 dollar waard, tegen 1,1036 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 75,57 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 79,26 dollar per vat.