Nieuwe voorzitter rvc: Wees zuinig op verbindende rol EMG in gezindte
De gereformeerde gezindte moet zuinig zijn op de Erdee Media Groep (EMG) als verbindende factor. Dat vindt de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen, David van As. „Wat mogen we in de toekomst nog schrijven? Daar heb ik wel zorgen over.”
De oudste uitgave van EMG, het Reformatorisch Dagblad, heeft ook buiten de eigen kring gezag. Dat merkt Van As als hij in Den Haag is. Als directeur van bpfBOUW, het pensioenfonds voor de bouw, heeft hij in de residentie regelmatig overleg met hoge ambtenaren en ook wel met bewindslieden. „Soms hoor ik daar dat het RD iets over een bepaalde wet schrijft, of over misstanden die ergens spelen. Daar klinkt iets in door van: als het RD het schrijft, is het betrouwbaar. Voor mij is het duidelijk dat de krant een erkende plek heeft, ook buiten de eigen gereformeerde zuil, en ook los van ethische kwesties.”
Tijdens de aandeelhoudersvergadering van EMG trad Van As (57) vrijdag aan als voorzitter van de raad van commissarissen (rvc). Hij volgt Jan Bakker op. De nieuwe voorzitter woont in Apeldoorn. Samen met zijn vrouw Diny heeft hij zes kinderen en tien kleinkinderen. Ze zijn lid van gereformeerde gemeente van Beekbergen.
U bent al twee jaar lid van de rvc. Welke specifieke kennis brengt u daar in?
„Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd en ben registeraccountant. Toen ik werd benoemd tot commissaris, zal vooral gekeken zijn naar de kennis en ervaring die ik in 35 jaar heb opgedaan in bestuurlijke, leidinggevende en toezichthoudende functies bij diverse organisaties, met name in de financiële sector.”
Wat spreekt u aan bij EMG?
„Ik voel me hartelijk verbonden met de bevindelijk gereformeerde achterban. EMG is een verbindende factor tussen de kerkelijke denominaties in onze gezindte. Daar moeten we zuinig op zijn.
Ik sta er elke keer weer van te kijken hoe innovatief EMG is. Het is een inspirerend bedrijf. Er werken veel jonge mensen, lezers prijzen nieuwe producten zoals RDMagazine, boekenuitgeverij de Banier weet steeds weer nieuwe titels uit te brengen.”
Hoe kijkt u aan tegen de rol van de rvc?
„EMG is een missiegedreven bedrijf. Dat moet elke keer weer worden waargemaakt. Wij zien erop toe dat het bestuur het bedrijf goed leidt en een goede werkgever is. Daarnaast zijn we klankbord en adviseur van het bestuur. In onze vergaderingen maken we ook ruimte voor de identitaire kant. Denk aan producten die in de maak zijn, reacties van lezers en hoe om te gaan met kritiek vanuit de achterban.”
Wat zijn de uitdagingen voor EMG in deze tijd?
„Het aanbod aan nieuws is breder dan ooit. EMG staat voor betrouwbare berichtgeving en duiding van het nieuws in Bijbels opzicht. Dat blijft nodig.
Discussies tussen de flanken in de achterban van een halve eeuw geleden, spelen ook vandaag nog. Laten we niet door interne verdeeldheid onze kracht verliezen. We zijn met misschien 1,5 procent van de bevolking zo klein, maar mijn seculiere buurman ziet bij mij wel een volwaardige krant op tafel liggen. Een krant met een boodschap.
Een uitdaging is ook hoe om te gaan met zaken die in eigen kring spelen. Ik hecht sterk aan onafhankelijke journalistiek. We moeten er ver weg van blijven om journalisten te vertellen wat ze op moeten schrijven. Het RD is geen vergrote kerkbode of SGP-orgaan.
Als ik wat verder vooruit kijk, denk ik dat we aan het begin van een andere tijd staan. Daar heb ik wel zorgen over. Worden onze scholen gedwongen propaganda te maken voor lhbti? Wat mag de krant straks nog schrijven?
Een belangrijke vraag is ook hoe we de jongere generatie bij de EMG-uitgaven betrokken houden? Er komen zoveel prikkels op onze jongeren af. Het is belangrijk dat ze leren selectief naar nieuws te kijken. Gratis nieuws is niet neutraal. Daarom vind ik de escaperoom in het EMG-pand zo mooi. Jongeren leren daar waarom christelijke journalistiek zo belangrijk is en hoe ze nepnieuws kunnen ontmaskeren.”