Buitenland

Bush wil vrijheid uitdragen tijdens tweede termijn

20 January 2005 18:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:08
WASHINGTON – De Amerikaanse president Bush legt de presidentiële eed af onder het toeziend oog van de voorzitter van het Hooggerechtshof, William Rehnquist (r.). Bush’ vrouw Laura en dochters Barbara en Jenna (vlnr) kijken toe. Foto EPA
WASHINGTON – De Amerikaanse president Bush legt de presidentiële eed af onder het toeziend oog van de voorzitter van het Hooggerechtshof, William Rehnquist (r.). Bush’ vrouw Laura en dochters Barbara en Jenna (vlnr) kijken toe. Foto EPA

WASHINGTON (ANP) – George Walker Bush is donderdag beëdigd voor zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Op de trappen van het Capitool in Washington legde hij de presidentiële eed af, onder het toeziend oog van de voorzitter van het Hooggerechtshof, William Rehnquist. Na de eedaflegging hield Bush zijn inaugurele rede, die geheel in het teken stond van het belang van vrijheid.

De ongeveer 20 minuten durende toespraak, waarin Bush zijn visie op de komende vier jaar uiteen zette, was vooral toegespitst op het buitenlandse beleid. De president nam echter het woord ’terrorisme’ geen enkele keer in de mond, en noemde geen enkel land bij naam. Wel riep hij zijn bondgenoten op met Amerika te blijven vechten tegen de vijanden van de vrije wereld.

Bush zei door de verspreiding van vrijheid en democratie, een einde te willen maken aan tirannie. „Er is in de geschiedenis maar één kracht geweest die de heerschappij van haat en rancune kan doorbreken, de kwade bedoelingen van tirannen kan ontmaskeren en de hoop beloont van hen die fatsoenlijk en verdraagzaam zijn. En dat is de kracht van de vrijheid.”

„De gebeurtenissen om ons heen en ons gezond verstand, leiden tot één conclusie: de overleving van de vrijheid in ons land, hangt in toenemende mate af van het succes van de vrijheid in andere landen”, aldus Bush. „De beste kans op wereldvrede, ligt in de verspreiding van vrijheid over de gehele wereld”, ging hij verder.

Die vrijheid is volgens Bush ook de universele waarde die de Amerikaanse samenleving, diep verdeeld door de harde verkiezingsstrijd, weer bij ekaar moet brengen. Hij verwees daarbij naar de sterke verbondenheid in zijn land toen dat werd aangevallen op 11 september 2001, overigens zonder de aanslagen in New York en Washington expliciet te noemen.

De plechtigheden hadden een weliswaar een sterk religieus tintje, maar leken toch vooral gericht op verzoening tussen de wereldgodsdiensten. Bush noemde in zijn toespraak de Bergrede uit het Nieuwe Testament als inspiratiebron voor goedwillende burgers, maar verwees in dezelfde zin ook naar de Tien Geboden uit het Oude Testament en naar de Koran.

Bush woonde ’s morgens met zijn gezin een kerkdienst bij in de St. Johns Episcopal Church, op een steenworp afstand van het Witte Huis. Daarmee volgde hij een traditie die begon in 1809 met de inauguratie van James Madison, de vierde president van de Verenigde Staten.

De door ongekende veiligheidsmaatregelen omringde ceremonie, waarin ook vice–president Dick Cheney opnieuw werd beëdigd, werd bijgewoond door enkele duizenden gasten. Onder de prominenten die de kou en de sneeuw in Washington trotseerden, waren de oud–presidenten Bill Clinton, Jimmy Carter en George H.W. Bush, de vader van de huidige president, en hun echtgenotes. Ook de gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, behoorde tot de eregasten.

De 55e presidentiële inauguratie was de duurste in de geschiedenis. Voor de festiviteiten in Washington is een slordige 40 miljoen dollar uitgetrokken, waarvan grote bedrijven het leeuwendeel voor hun rekening hebben genomen.

Bush’ inauguratie heeft de stad Washington ruim 17 miljoen dollar gekost. Het grootste deel daarvan ging op aan veiligheidsmaatregelen. Er waren in de stad ruim 6000 agenten en 7000 militairen op de been. Het luchtruim boven Washington was het grootste deel van de dag afgesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer