Samen op weg, ieder voor zich
Aanhankelijk gezicht. Forenzen in India klonteren aan de trein als bijen aan hun korf. Als wagon na wagon is volgeperst rest nog slechts de buitenkant ervan om toch de gewenste reis te maken. Gratis, waarschijnlijk. Niet ongevaarlijk, dat ook. Er moet maar eens een hand of voet losschieten terwijl de trein vaart maakt. En de wagons kunnen beter ook niet zo rakelings langs het perron schuiven zoals ze in Nederland doen.
De foto komt uit Loni, voorstad van Delhi, de agglomeratie die tientallen miljoenen inwoners telt. En dat in een land met 1,4 miljard mensen. Eind juni –voorspellen de rekenaars– gaat het inwonertal van India dat van China inhalen. Dan is India in de wereld het land met de meeste inwoners.
Miljoenen van hen zijn zonder werk. De infrastructuur is ook niet op de groeispurt berekend. Mensen moeten vechten voor hun bestaan. Ieder voor zich.
Tijdens het staatsbezoek aan India in oktober 2019 noemde koning Willem-Alexander het land overweldigend. „Een sterrenstelsel aan volken, culturen, talen en levensbeschouwingen.” Die niet altijd verdraagzaam met elkaar omgaan. Want mensen –zeker niet als ze zo op een kluitje wonen– tolereren niet altijd dat anderen anders willen leven dan zijzelf. Dat is de bakermat van veel conflicten waarin mensen elkaar het leven zuur maken.