‘Alarm’ moet voorkomen dat vogels sterven door windmolens op zee
Om tegen te gaan dat duizenden vogels zich tijdens de trek te pletter vliegen tegen de molens van windturbines op de Noordzee, is er een plan bedacht om de turbines op die momenten bijna stil te zetten. Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben een model ontwikkeld dat aangeeft dat vogels met duizenden tegelijk eraan zullen komen. Klimaatminister Rob Jetten zal op dat moment een aantal energiebedrijven vragen de turbines af te schakelen.
Een woordvoerder van Jetten bevestigt een bericht daarover van persbureau Bloomberg. Elk jaar vliegen tienduizenden vogels tegelijk voorbij als ze in de lente naar het noorden vliegen en in de herfst weer naar het zuiden. Naar schatting 50.000 vogels sterven elk jaar door de windmolens, zegt een samenwerkingsverband van vier energiecoöperaties.
Omdat er steeds meer windmolens op zee bij komen, moet een alarmsysteem uitkomst bieden. Het gaat om een proef, maar het ‘alarm’ is tot nu toe niet afgegaan. Het kan zijn dat de vogels er nog niet zijn of dat ze een andere route hebben genomen, zegt de woordvoerder van het ministerie.
De bladen van de turbines zullen bij een alarm worden vertraagd naar ongeveer twee rotaties per minuut, zodat ze bijna stil staan. Dat zal zo’n 12 tot 48 uur duren, is de bedoeling. Het is niet duidelijk wat de nadelen voor de energieopbrengsten zullen zijn. Maar als het plan slaagt, dan kan het project worden uitgebreid naar meer windparken.