OpinieCommentaar

Het Westen moet met Peking oppassen

Met zijn optreden vrijdagavond voor de Franse televisie heeft de Chinese ambassadeur in Parijs, Lu Shaye, voor ontsteltenis gezorgd.

Hoofdredactie
25 April 2023 14:02Gewijzigd op 25 April 2023 15:41
Lu Shaye. beeld AFP, Martin Bureau
Lu Shaye. beeld AFP, Martin Bureau

Een Franse nieuwszender interviewde de diplomaat met betrekking tot de situatie in Oekraïne. „Behoort de Krim in uw ogen tot Oekraïne?”, vroeg journalist Darius Rochebin. „Dat hangt ervan af hoe men het probleem bekijkt”, antwoordde Lu. Hij vervolgde dat het niet zo eenvoudig ligt, want de vroegere Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov heeft de Krim aan Oekraïne geschonken.

De Franse journalist viel Lu daarop in de rede en zei dat de Krim volgens het internationaal recht onderdeel is van Oekraïne. Daarop antwoordde Lu dat „volgens het internationale recht ook de vroegere Sovjetrepublieken geen effectieve status bezitten, omdat er geen internationaal akkoord is dat hun status als soevereine staten vastlegt”. Lu betoogde met andere woorden dat de Krim deel uitmaakt van Rusland en dat de Baltische staten, maar ook Georgië én Oekraïne nog altijd onder Moskou vallen.

Met name in Europa is –terecht– de kritiek niet van de lucht. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis twitterde direct dat het nu toch helder moet zijn „waarom de Baltische staten geen vertrouwen hebben in China als bemiddelaar” in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Ook Kiev kwam tegen Lu in het geweer: „De status van de voormalige Sovjetrepublieken, zoals Oekraïne en de Baltische staten, is wel degelijk in het internationale recht verankerd.”

Het is niet de eerste keer dat Lu van zich laat horen. Twee jaar geleden schold hij op Twitter Franse wetenschappers uit omdat ze China’s Taiwanpolitiek bekritiseerden. Woorden als ”gekke hyena” en ”ideologische trol” gebruikte hij toen. Is Lu een onervaren diplomaat die van alles roept? Nee, Parijs is een hoge post en daar komt geen beginneling. In China zelf werd Lu op sociale media alle lof toegezwaaid.

Peking haastte zich maandagmiddag te distantiëren van Lu om zo de schade te beperken. China erkent de soevereiniteit van de republieken die eerder deel van de Sovjet-Unie uitmaakten, verklaarde Peking.

Niets aan de hand dus? China-deskundigen stellen dat de Chinese president Xi Jinping moet hebben geweten van Lu’s uitspraken. Lu is een zogenaamde wolfskrijger. Dat is een buitenlandse diplomaat die op agressieve wijze het standpunt van Peking uitdraagt.

Het is een bekend gegeven dat China Rusland ondersteunt. Bovendien zitten er in China’s buitenlandse politiek tegenstrijdigheden die ook bij Lu waarneembaar zijn. China respecteert enerzijds de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen. Anderzijds neemt Peking de zorgen van alle landen om hun veiligheid serieus. Als Rusland zegt zich door de NAVO bedreigd te voelen, heeft China daar begrip voor.

Het Westen moet met Peking oppassen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer