Advocaat Inez Weski verdacht van deelname criminele organisatie
De vrijdag gearresteerde advocaat Inez Weski wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die bezig is met internationale drugshandel en witwassen. Daarnaast wordt Weski, de advocaat is Ridouan Taghi, verdacht van het schenden van geheimen.
„De advocaat wordt verdacht van misbruik van haar positie door berichten van de criminele organisatie van en aan haar gedetineerde cliënt door te geven. De verdenkingen tegen de advocaat zijn in de zomer van 2022 ontstaan toen een update beschikbaar kwam met ontsleutelde berichten van SkyECC”, meldt het OM in een persbericht.
Weski (68) zou volgens het OM informatie van haar cliënt Taghi –hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo– vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met diens contacten in de buitenwereld hebben gedeeld.
Doorgeefluik
In september vorig jaar, tijdens een zitting in de strafzaak tegen Youssef T., voormalig advocaat en neef van Taghi, suggereerde de advocaat van T. dat Weski ook als doorgeefluik van Taghi zou hebben gefungeerd.
Het OM liet destijds in reactie daarop weten dat „aanvankelijk onderzoek duidelijk maakte dat het vermoeden bestaat dat Weski door familieleden van Taghi is benaderd voor een communicatielijn, maar niet dat zij erbij betrokken is geweest”.
Weski was woest om die verdachtmakingen en ontkende in alle toonaarden. Ze noemde de beschuldiging toen „onjuist, onterecht suggestief en zeer laakbaar”.
De advocaat zit momenteel vast in alle beperkingen. Dat wil zeggen dat ze alleen met haar advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.
Het kantoor in Rotterdam en de woning van de advocaat zijn doorzocht. Daarbij was de deken van de Orde van Advocaten in Rotterdam aanwezig. Een woordvoerder van Orde van Advocaten bevestigt dit, maar zegt dat de deken Peter Hanenberg nog geen reactie kan geven omdat hij druk met deze zaak is.
Geen commentaar
Advocatenkantoor Weski Advocaten in Rotterdam laat weten geen informatie te verstrekken. Weski’s kantoorgenoot en zoon Guy Weski zegt evenmin een reactie te geven en ook Taghi’s detentieadvocaat Thomas van der Horst laat weten „op dit moment” niets te kunnen zeggen.