Binnenland

Kamer steunt nieuw donorsysteem niet

De Tweede Kamer is vooralsnog voor handhaving van het huidige orgaandonatiesysteem. De ChristenUnie-fractie is toch tegen een nieuwe vorm van donorregistratie en de VVD-fractie lijkt ook geen vernieuwing te willen.

Redactie politiek
20 January 2005 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:08

Voor het begin van het debat over orgaandonatie woensdag leek een kamermeerderheid voor een nieuw systeem voor orgaandonatie, het zogeheten Actief Donor Registratiesysteem (ADR). Als dat doorgaat, zijn mensen die drie keer niets van zich lieten horen automatisch donor geworden. Op dit moment is iemand die zich niet laat registeren geen donor.

PvdA, SP, GroenLinks, LPF en D66 zijn voor een ADR. Zij denken dat het aantal donoren daardoor fors zal toenemen. „Wij moeten alles uit de kast halen om het aantal donoren te verhogen. We kunnen daarmee levens redden”, aldus SP-kamerlid Kant.

Ook de ChristenUnie had wel oren naar het ADR. Als deze fractie het plan zou steunen, was er een meerderheid voor. ChristenUnie-kamerlid Huizinga zei woensdag dat ze alleen een ADR omarmt wanneer duidelijk is dat analfabeten en wilsonbekwamen niet tegen hun wil donor worden. Die zekerheid kwam er woensdag niet. Daarom verklaarde Huizinga dat haar fractie vrijwel zeker het ADR niet steunt.

Het nieuwe, minder vrijblijvende donorregistratiesysteem kan er nu alleen nog komen als een aantal VVD-kamerleden daarvoor stemt. Gisteren verklaarde een fractiemedewerker tegenover deze krant dat ongeveer eenvijfde deel van de fractie, vijf à zes kamerleden, ook voor een ADR is.

Daarvan was woensdag tijdens het debat niets te merken. VVD-kamerlid Veenendaal steunde namens haar fractie de lijn die minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft uitgezet, namelijk handhaving van het huidige systeem.

SP-kamerlid Kant wilde woensdag van Veenendaal graag precies weten hoeveel liberalen voor een ADR zijn. Veenendaal gaf daarop geen antwoord. Ze zei alleen dat de fractie in een vergadering bepaalt of orgaandonatie een vrije kwestie wordt. Is dat het geval, dan hebben fractieleden de vrijheid om van het meerderheidsstandpunt af te wijken.

Als twee VVD-leden van het fractiestandpunt afwijken, is er een meerderheid voor het ADR. CDA, VVD, SGP en ChristenUnie hebben samen slechts een nipte meerderheid van 76 zetels.

Binnen enkele weken zet de Tweede Kamer het debat over orgaandonatie voort.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer