Binnenland

Afname van misdaad door extra inzet politie

In de periode 1996-2003 nam de kans om slachtoffer te worden van een misdrijf met ongeveer 10 procent af. Dit is te danken aan de inzet van extra politiepersoneel.

ANP
20 January 2005 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 02:08

Vooral in de (grote) stad heeft de burger de vruchten kunnen plukken van de aanwezigheid van meer politie. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een woensdag verschenen rapport.

Bij de analyse van het effect van meer politie op de kans slachtoffer te worden van criminaliteit en overlast heeft het CPB zich gebaseerd op de Politiemonitor Bevolking. Deze jaarlijkse enquête onder de Nederlandse bevolking laat zien dat misdaad en overlast al tien jaar afnemen en dat mensen zich steeds veiliger voelen.

Het kabinet wil criminaliteit en overlast terugbrengen met 20 tot 25 procent. Nog veel onzekerheid bestaat er over het effect van meer politiepersoneel op de veiligheid. De CPB-studie is een eerste bijdrage aan de afweging hoe de ambitieuze doelstelling van het kabinet kan worden gerealiseerd.

Het geschatte effect van meer politie op criminaliteit is in de Randstad twee tot drie keer zo groot als in de rest van Nederland. Herverdeling van politiepersoneel van landelijke naar stedelijke gebieden helpt het nationale niveau van criminaliteit en overlast te verlagen. Volgens het CPB weerspreekt de studie dat criminaliteit zich slechts verplaatst als in een bepaald gebied meer politie wordt ingezet. De politiekorpsen kunnen door inzet van meer personeel het algehele niveau van criminaliteit daadwerkelijk verlagen.

Het is volgens het CPB nog de vraag of het effect van meer politiepersoneel op de veiligheid voldoende is om de extra publieke bestedingen te rechtvaardigen. In totaal is aan de regionale politiekorpsen sinds 1995 0,7 miljard euro extra uitgegeven. Een waardering van de baten van de daling in criminaliteit en overlast is nodig om die vraag te beantwoorden, maar deze baten zijn moeilijk in beeld te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer