Verkenners Overijssel adviseren brede coalitie
BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP moeten gaan kijken of ze een coalitie kunnen vormen in Overijssel. Dat stelde verkenners Jolanda Waaijer en Wout Wagenmans woensdag in hun advies aan de Provinciale Staten.
Volgens de verkenners zijn de verschillen tussen deze partijen overbrugbaar en sluiten hun bestuursstijlen goed op elkaar aan. Ook gaven de meeste partijen de verkenners te kennen graag een brede middencoalitie te willen, blijkt uit het rapport.
In Overijssel is de BBB met 17 van de 47 zetels de grootste. Daarna volgen VVD, CDA en GroenLinks met vier zetels. PvdA heeft drie zetels en SGP twee.
De BBB is tevreden met het advies van de verkenners, al plaatste fractievoorzitter Carla Evers nog wel een kanttekening tijdens de vergadering van woensdag. De BBB had liever wat meer partijen op rechts gezien in het advies. „We missen daar nu wat comfort”, aldus Evers. De fractievoorzitter zegt wel te snappen hoe dit zo gekomen is. „We worden door veel partijen en de verkenners gezien als rechtse partij terwijl we eigenlijk een middenpartij zijn”, zei ze woensdag in de Staten. Die veronderstelling leidt er volgens Evers toe dat men nu denkt dat het rechtse spectrum goed vertegenwoordigd is.
CDA-fractievoorzitter Rick Brink zegt tegen RTVOost teleurgesteld te zijn over het feit dat zijn partij niet is meegenomen in het advies. „We hebben verloren maar zijn nog wel steeds de tweede partij”, aldus Brink.
De SGP, die wel een plek heeft in het advies, ziet voor de komende tijd grote uitdagingen. Volgens Gert Harm ten Bolscher, die nu nog gedeputeerde voor landbouw is, is het niet alleen een opgave om inhoudelijke overeenstemming te bereiken maar ook om de ervaring vast te houden. „Tweederde van de Statenleden zijn nieuw en daarom is juist die bestaande kennis zo belangrijk”, zegt Ten Bolscher desgevraagd.
Of GroenLinks en PvdA elkaar in Overijssel per se vast willen houden, blijft bij het lezen van het rapport onduidelijk.
Laatste
Overijssel is de laatste provincie waar de verkenners met hun advies komen. In tien van de twaalf provincies stellen verkenners voor dat verkiezingswinnaar BBB samen met de VVD aan tafel gaat voor de coalities van de provinciebesturen.
Na de VVD is de Partij van de Arbeid de meest voorkomende mogelijke coalitiepartner van de BBB. De PvdA wordt door negen verkenners genoemd voor het provinciebestuur. In vier provincies (Friesland, Drenthe, Limburg en Groningen) doet de partij dat zonder GroenLinks. Die partij praat mee in vijf provincies.
Voor de verkiezingen spraken GroenLinks en PvdA af samen te willen werken in de provincies.
Het CDA, dat fors verloor tijdens de verkiezingen, praat nog mee voor de helft van de provinciebesturen. In Friesland, Zeeland, Zuid-Holland, Drenthe, Limburg en Gelderland zit de partij nog aan tafel.
In sommige provincies worden de coalitievoorstellen van de verkenners lastig.
Zo hebben zowel in Utrecht als in Gelderland de voorgestelde coalities een minderheid. Gelderse verkenner Gert Jan van Noort adviseerde een coalitie van BBB, CDA en VVD, goed voor 24 van de 55 zetels.
Van Noort vindt wel dat deze partijen nog in gesprek moeten met SGP, PvdA, ChristenUnie en JA21 voor een meerderheid.
In Utrecht stelde verkenner Danny de Vries een coalitie voor van BBB, GroenLinks, VVD en PvdA, die samen een minderheid hebben van 23 van de 49 zetels. De andere opties in Utrecht zitten volgens De Vries “op slot”.
De komende tijd zullen in de provincies de informateurs en formateurs aan de slag gaan met de adviezen van de verkenners voor het opstellen van de provinciebesturen.