Minder autorijden? Niet zonder goed ov, zeggen ze in Elburg
Klimaatminister Rob Jetten wil autorijden ontmoedigen door duurdere brandstoffen verplicht te stellen, waardoor de benzineprijzen stijgen. Wat vinden autobezitters bij de pomp in Elburg van dat plan?
Voor een liter benzine betaal je bij de Tango in Elburg 1,829 euro. Diesel kost 1,559 euro, geven de rode letters op de zuil bij het tankstation aan. Als het aan minister Jetten ligt, komt daar vanaf volgend jaar nog eens 5 of 10 cent bovenop.
Typisch een idee in het voordeel van mensen uit een grote stad, vindt Eef Spronk. „Ik woon zelf achteraf en heb altijd de auto nodig als ik weg moet”, zegt ze, terwijl ze de bandenspanning van haar auto checkt. „Ik snap best dat er wat gebeuren moet voor het klimaat, maar dat moet niet alleen realistisch zijn voor mensen die makkelijk het ov kunnen pakken.”
Dat beaamt een dame, die anoniem wil blijven, en voor haar werk als dialyseverpleegkundige het hele land doorrijdt. Geregeld zit ze zo’n drie kwartier of een uur achter het stuur om op haar bestemming te komen. Een eventuele prijsverhoging vindt ze verschrikkelijk. „Ik sta zo vaak aan de pomp dat ik me afvraag: waar werk ik eigenlijk voor? Maar ja, protesteren helpt niet. Het kabinet krijgt van alle kanten seinen dat het anders moet, maar er gebeurt niets mee. Nee, ik heb weinig vertrouwen in de regering.”
Manon van ’t Veen vindt het wel „heel mooi” dat de minister in actie komt voor het klimaat. Maar, zegt ze, „ik werk in Vaassen en dat is niet te doen met het openbaar vervoer. Bovendien is het ov óók erg duur.”
Autorijschaamte
„Mensen die gewoon naar hun werk moeten, worden hard aangepakt”, stelt Erwin Horst, terwijl hij zijn tank vol gooit. De inwoner van Deventer werkt in ’t Harde, een afstand die niet goed met trein of bus te overbruggen valt. „Ik moet ’s ochtends om halfzes beginnen en dan rijdt er nog geen trein.”
Even verderop kijkt Jannie hoofdschuddend naar het display. Voor de 9,49 liter Super 98 die ze net in haar rode Suzuki heeft gegooid, is ze exact 20 euro kwijt. Ja, zij wil best vaker de fiets pakken. Maar dat kan niet altijd, zegt ze, wijzend op haar kleindochter die in het kinderzitje op de achterbank wacht. „Ik pas op de kinderen van mijn dochters die op 4 of 5 kilometer afstand wonen. Als het koud is of regent, ga je zo’n kind niet achter op de fiets zetten.” Met een blik op de lucht: „Gelukkig krijgen we mooier weer.”
Een voormalig docent economie, die niet met naam in de krant wil, begrijpt de wens van Jetten wel. Hij overweegt om over te stappen op een hybride of compleet elektrische auto, vertelt hij terwijl hij de tankdop vastdraait. „We hebben het weleens over vliegschaamte, maar ik heb last van autorijschaamte. Het zorgt toch voor een behoorlijke uitstoot van CO2 en fijnstof.”