VN en Oekraïne: inspecties graandeal weer hervat
De inspectie in Turkije van vrachtschepen die van en naar Oekraïense havens varen, is volgens de Oekraïense regering en de Verenigde Naties weer hervat. Het werk kwam maandag stil te liggen. De Oekraïners uitten eerder grote zorgen dat het stoppen van de inspecties ook het einde van de graandeal betekent.
Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties bereikten in juli een overeenkomst waardoor Oekraïne graan kan blijven exporteren via de Zwarte Zee, ondanks de oorlog met Rusland. De controle van de schepen wordt aangestuurd door een coördinatiecentrum in Istanbul.
Vorige week lag de inspectie ook al een keer stil, vanwege onenigheid tussen de controleurs uit de verschillende landen. Volgens Oekraïne hebben de Russen sinds 10 april de registraties van schepen stopgezet die door Oekraïense havens worden ingediend. Ook zouden maandag weer inspecties zijn geblokkeerd.
De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Bridget Brink, lichtte maandag op Twitter toe dat circa vijftig schepen bij de zeestraat de Bosporus wachtten op goedkeuring om naar Oekraïense havens te gaan om graan te laden.
Het graanakkoord wordt elke vier maanden automatisch verlengd, tenzij een van de partijen bezwaar maakt. Het Kremlin heeft al maanden kritiek op de uitvoering van de deal omdat beloftes aan Rusland over de vereenvoudiging van het Russische handelsverkeer niet zouden worden nagekomen.
Rusland heeft problemen met transport, betaling en verzekering van exportgoederen als gevolg van westerse sancties. Bovendien beschuldigt Rusland Oekraïne ervan zelf de uitvoering van het akkoord te dwarsbomen. Oekraïners zouden steekpenningen van scheepseigenaren voor de registratie van een schip verlangen en de procedures hinderen om een slaatje uit de graandeal te slaan.
Oekraïne heeft inmiddels ook problemen met de export van graan over land. De buurlanden Hongarije, Polen en Slowakije willen geen Oekraïens graan meer omdat die de eigen akkerbouw bedreigt.