Historisch Museum De Bevelanden wellicht in Grote Kerk Goes
De gemeente Goes onderzoekt samen met de eigenaar en de beheerder van de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes hoe de kerk opnieuw een centrale positie in de samenleving kan innemen. Een optie is dat Historisch Museum De Bevelanden naar de kerk verhuist.
De kerk is eigendom van de protestantse gemeente, die er diensten houdt. Stichting Grote of Maria Magdalenakerk beheert het gebouw. Samen met de gemeente hebben deze twee partijen een werkgroep gevormd die met inbreng van vele betrokkenen een visie op een duurzame toekomst voor de kerk ontwikkelt.
Uit stadsdebatten, consultatie van de leden van de protestantse gemeente en ingevulde enquêtes is duidelijk geworden dat een culturele invulling van de kerk met behoud van haar religieuze functie en gebruik als evenementenlocatie voor de meeste respondenten de voorkeur heeft.
Het bestuur van Historisch Museum De Bevelanden, nu gevestigd in een voormalig klooster dicht bij de Grote Kerk, voelt wel voor een verhuizing. Het museumgebouw is aan een grondige renovatie toe.
Het onderzoek, waarvan de resultaten eind dit jaar bekend moeten zijn, past binnen het streven van de gemeente naar kwaliteitsverbetering van de binnenstad van Goes.
De deuren van de Grote of Maria Magdalenakerk zijn nu vaak gesloten, constateerde de gemeente eerder in haar Projectprogramma Binnenstad 2030. Alleen bij een eredienst of een evenement of in de zomerperiode op twee middagen per week is het mogelijk de kerk vanbinnen te bezichtigen. „Dit is niet altijd zo geweest. In vroeger tijden stonden de deuren vaak open. Een doorsteek door de kerk was onderdeel van een logische route van en naar de markt, waarvan zowel marktkooplui als bezoekers gebruikmaakten. De Grote of Maria Magdalenakerk functioneerde hiermee als een overdekte ‘informele’ ontmoetingsplaats in het hart van het centrum van de stad Goes.”
Door haar monumentale omvang en ouderdom is de kerk voor de protestantse gemeente een complex te beheren en te exploiteren monument, stelt de gemeente Goes. „Voor de Kwaliteitsagenda is gesproken over de mogelijkheid het imposante gebouw, dat zo karakteristiek is voor Goes, weer als ‘wandelkerk’ actief onderdeel van de historische binnenstad te maken. Besproken zijn bijvoorbeeld een permanente markt van Bevelandse streekproducten en/of een vergaande samenwerking met het museum.” Aanvullende activiteiten als een kennis- en voorlichtingscentrum over gezonde voeding, een toeristisch informatiepunt, daghoreca, wisselende exposities en wellicht kunstuitleen kunnen bijdragen aan permanent en levendig gebruik. „De kerk kan opnieuw haar positie als ‘wandelkerk’ innemen. Het zou de opmaat kunnen zijn voor een openbare ‘huiskamer’ in de historische binnenstad, waar bewoners, ondernemers en bezoekers elkaar spontaan ontmoeten.”