Middeleeuwse stadsmuurtoren gevonden in Sittard
Bij opgravingen in het centrum van Sittard zijn resten gevonden van een oude middeleeuwse toren. Het gaat volgens de gemeente Sittard-Geleen om de Sanderbouttoren. De toren was tegen de stadsmuur aangebouwd en belangrijker dan de overige muurtorens rond Sittard, omdat deze toren als enige een naam had.
De resten van de ronde mergelstenen toren zijn ruim anderhalve meter dik. Volgens de gemeente moet de diameter van de toren zo’n elf meter zijn geweest. Vlakbij werd vier jaar eerder al een vierkante hoektoren gevonden. Wie de eeuwenoude toren wil gaan bekijken, vist achter het net. Vanwege de kwetsbaarheid van het gevonden bouwwerk is de vindplaats inmiddels weer dichtgegooid met zand. Daardoor is de toren niet meer zichtbaar.
In 2019 begon de gemeente met het uitgraven van twee stadsgrachten om daarmee de contouren van de vestingwerken rond de stad uit te beelden. Nu worden deze grachten een meter verdiept, om er water in te kunnen laten. Door het dieper uitgraven van de grachten zullen archeologische resten verdwijnen. Daarom wordt er nu archeologisch onderzoek uitgevoerd.
Er wordt vooral gekeken waar de grachten in de verschillende historische perioden gelegen moeten hebben en hoe ze zich ontwikkeld hebben. Om dat uit te zoeken worden tien sleuven gegraven. Bij één van deze graafwerkzaamheden kwam de toren aan het licht.
„Een vondst zoals deze blijft bijzonder”, aldus wethouder Andries Houtakkers. „We weten dat op deze locatie veel van onze stadshistorie te vinden is. Daar moeten we uiterst zorgvuldig mee omgaan en koesteren”.