Proces-Van Noppen na start geschorst
Het langverwachte proces tegen de vier mannen die van de moord op de Belgische veekeurder Karel Van Noppen worden verdacht, is al meteen op de eerste dag geschorst vanwege een procedurekwestie.
De rechters hebben twee dagen nodig voor een tussenarrest over nietig verklaarde stukken die de verdediging graag weer op tafel wil. Door een stiptheidsactie van cipiers, ontevreden over de hoge werkdruk, kwamen de beschuldigden maandag twee uur te laat in de rechtszaal opdagen. De voorzitter van het assisenhof opende om kwart over elf formeel het proces, dat om 09.00 uur had moeten beginnen.
Daarna volgde de loting uit tientallen opgeroepen kandidaten om twee jury’s van elk twaalf leden samen te stellen. Er is een reserveploeg, omdat het proces weken gaat duren. Er zijn 200 getuigen.
Van Noppen werd op 20 februari 1995 vlak bij zijn huis in Welcherderzande in de Kempen geliquideerd. De Belgische hormonenmaffia zou achter de liquidatie zitten, omdat Van Noppen een fel bestrijder was van het verboden hormonengebruik onder veemesters.
Albert Barrez heeft bekend dat hij het moordwapen hanteerde. Carl De Schutter leverde hem dat wapen. Zij hebben de veehandelaren Germain Daenen en met name Alex Vercauteren aangewezen als hun opdrachtgevers, maar die ontkennen alles glashard.
De gevreesde procedureslag stak meteen de kop op. Alles draait om het al of niet gebruiken van een verklaring die De Schutter vlak na zijn arrestatie in 1996 in Frankrijk onder ede heeft afgelegd, terwijl hij al verdachte was. Omdat dat niet kan, is de verklaring uit het dossier gehaald. Daenen en Vercauteren willen die er weer in, omdat er dingen in zouden staan die in hun voordeel pleiten.
Het inspuiten met hormonen -in de VS toegestaan- is verboden in de EU nadat in de jaren zeventig verhalen loskwamen over jongeren die hormonale veranderingen ondergingen na het eten van met hormonen bewerkt vlees. Het gebruik van de middelen heeft samen met andere Europese voedselschandalen gezorgd voor veel twijfel over de kwaliteit van voedselproducten bij de consument en een daling van de vleesverkoop.