Binnenland

Opnieuw verbiedt rechter uitsluiten studenten van energietoeslag

Voor de derde keer heeft een rechter geoordeeld dat gemeenten studenten niet als groep mogen uitsluiten van de energietoeslag van 1300 euro. Ditmaal oordeelt de rechtbank in Utrecht dat de gemeente ten onrechte studenten in de domstad uitsluit van de regeling. Dat is discriminatie, vindt de rechtbank.

ANP
17 April 2023 12:17Gewijzigd op 17 April 2023 15:08

De student die de zaak aanspande, woont zelfstandig in een studio. Hij heeft een laag inkomen en moet zelf zijn energiekosten betalen. Toch werd zijn aanvraag voor de toeslag, die in het leven is geroepen om mensen die weinig verdienen te helpen met hun energierekening, door de gemeente afgewezen. Dat had niet gemogen, oordeelt de rechter. De gemeente moet de 1300 euro alsnog overmaken aan deze student.

Een groeiend aantal studenten is bezig met rechtszaken tegen gemeenten over de geweigerde energietoeslag. Tot nog toe met succes: al in augustus vorig jaar oordeelde de rechtbank in Arnhem dat de gemeente Nijmegen ten onrechte studenten bij voorbaat uitsloot van de regeling. De rechtbank in Amsterdam kwam in februari van dit jaar tot een soortgelijk oordeel.

Organisaties als de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) roepen al maanden om een landelijke oplossing. De bond heeft nog veel meer rechtszaken in voorbereiding, net als diverse advocatenkantoren. Nu drie rechters al hebben bepaald dat studenten uitsluiten niet mag, hoopt LSVb-voorzitter Joram van Velzen dat het ministerie van Sociale Zaken „tot inkeer komt”.

In een verklaring benadrukt de studentenbond ook nog eens dat studenten net zo goed financiële problemen kunnen krijgen door de hoge energieprijzen. „Wij hebben al van veel studenten gehoord dat ze weer bij hun ouders moesten gaan wonen door het gebrek aan energietoeslag; de kosten waren voor die studenten niet meer op te brengen”, zegt Van Velzen. Yasmin Ait Abderrahman van FNV Young & United voegt daaraan toe: „Je begint je af te vragen hoeveel rechtszaken de minister om haar oren geslingerd moet krijgen voordat het beleid wordt aangepast.” De twee organisaties trekken samen op in de kwestie. Ze verwachten dat het de komende tijd „rechtszaken zal gaan regenen”.

In de Utrechtse zaak wees de gemeente er nog op dat studenten die door gestegen energieprijzen in problemen komen, aanspraak kunnen maken op bijzondere bijstand. Dat vindt de rechtbank echter „geen redelijk alternatief”. De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn namelijk strenger dan de voorwaarden voor de eenmalige energietoeslag.

De gemeente Utrecht laat weten de uitspraak te bestuderen. Binnen zes weken moet de gemeente besluiten of ze in beroep gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer