Binnenland

Tweede Kamer ontvangt beladen onderzoek naar sociale veiligheid

Heerst er een sociaal onveilige werksfeer binnen de muren van het Tweede Kamergebouw, is de vraag die onderzoekers van de Universiteit Utrecht (UU) maandag proberen te beantwoorden. Het is een beladen vraag die de afgelopen jaren meerdere keren opspeelde vanwege in de media geuite beschuldigingen van sociaal of seksueel grensoverschrijdend gedrag in het parlement. Afgelopen najaar nog verliet parlementariër Khadija Arib (PvdA) de Tweede Kamer na klachten over een onveilige werksfeer in haar tijd als Kamervoorzitter.

ANP
17 April 2023 03:32

De wetenschappers van het onderzoeksbureau USBO - verbonden aan de UU - zijn op zoek gegaan naar „patronen van gedrag”. Voorbeelden hiervan zijn intimidatie, geweld, schelden, maar ook discriminatie, uitsluiting en pestgedrag. Daarbovenop wordt de omgang met signalen en meldingen van zulk gedrag onder de loep genomen. Het gaat niet om een feitenonderzoek naar specifieke gebeurtenissen, benadrukken de opstellers van het rapport. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Kamervoorzitter Vera Bergkamp en de griffier van de Tweede Kamer.

De onderzoekers hebben geprobeerd een zo breed mogelijk beeld te schetsen door uiteenlopende medewerkers in de Tweede Kamer te spreken, van Kamerleden en fractiemedewerkers tot bodes en griffiemedewerkers. Het team heeft ook contact gezocht met ‘Kamerbewoners’ die tot vijf jaar geleden zijn vertrokken. De deelname is vrijwillig en de resultaten zullen zo worden gepresenteerd dat ze niet herleidbaar zijn naar personen, fracties of diensten.

Het rapport wordt een analyse van interviews, een online-vragenlijst en documenten, zoals eerdere onderzoeken, sociale jaarverslagen en gedragscodes. Aan de hand hiervan zullen onderzoekers aanbevelingen doen om de sociale veiligheid in de Tweede Kamer te verbeteren.

De kwestie-Arib leidde recentelijk nog tot felle discussies in de Tweede Kamer. Die gingen ook over de manier waarop is omgegaan met meldingen van een sociaal onveilige werksfeer. Eerder stapte PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk op na meldingen over ongewenst gedrag in de privésfeer. Later heeft zijn partij hem excuses aangeboden over de naar eigen zeggen onzorgvuldige manier waarop dit is onderzocht. Ook Kamerleden Nilüfer Gündoğan (destijds Volt) en Dion Graus (PVV) zijn de afgelopen jaren in opspraak geraakt na beschuldigingen van wangedrag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer