Frankrijk hoort oordeel over wettelijkheid pensioenhervormingen
De Grondwettelijke Raad van Frankrijk komt vrijdag met een oordeel over de omstreden pensioenhervormingen. Deze instelling controleert of wetgeving in overeenstemming is met de grondwet van het land. Als dat niet het geval is, kan de wet deels of volledig worden geschrapt.
Tegenstanders hopen dat de invoering van de wet wordt tegengehouden, maar in de praktijk komt het zelden voor dat de Grondwettelijke Raad een wet volledig schrapt. Dat gebeurde sinds de oprichting van de raad in 1958 slechts twee keer. De verwachting is daarom ook dat de regering de hervormingen kan doovoeren.
De regering drukte de pensioenwetgeving op 16 maart door, buiten het parlement om. Premier Élisabeth Borne maakte daarvoor gebruik van een speciaal grondwetsartikel, dat doorgaans niet wordt ingezet bij zeer gevoelige kwesties zoals pensioenen. De plannen konden daarna alleen nog worden tegengehouden met de val van de regering, maar die overleefde de twee ingediende moties van wantrouwen.
De hervormingen bestaan uit onder meer een verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar en een verhoging van het aantal werkjaren voor een volledig pensioen. Zonder deze plannen wordt het pensioenstelsel volgens de regering onbetaalbaar. Sinds begin dit jaar hebben miljoenen Fransen deelgenomen aan de twaalf landelijke actiedagen en ook spontane protesten tegen de plannen. Een deel van de betogingen eindigde in ongeregeldheden en botsingen met de politie.