Chemours zegt te blijven investeren in verlagen van uitstoot
Chemours uit Dordrecht zegt in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat het chemiebedrijf de impact op de omgeving zo klein mogelijk wil houden en daarom blijft investeren in maatregelen om emissies omlaag te brengen. Donderdag concludeerde de OVV dat grote industriebedrijven en de overheid tekort schieten in het beschermen van de gezondheid van omwonenden van fabrieken.
De onderzoeksraad onderzocht naast Chemours ook Tata Steel in de IJmond en Asfalt Productie Nijmegen (APN). Volgens de OVV stellen deze bedrijven zich vaak „procedureel” op en daardoor is het „niet vanzelfsprekend” dat de gezondheid van mensen voldoende wordt beschermd. Omwonenden voelen zich vaak „niet gehoord en serieus genomen”. Op klachten komen van zowel de overheid als de bedrijven „technische antwoorden”.
Chemours zegt „een goede buur” te willen zijn en te onderkennen dat er omwonenden zijn „met zorgen en vragen”. Volgens een woordvoerder gaat het bedrijf actief het gesprek aan met omwonenden, onder andere via de zogenoemde Burenraad en door informatie toegankelijk te presenteren op basis van de wetenschappelijke feiten. „Onze vijfhonderd betrokken medewerkers in Dordrecht werken elke dag aan het veilig uitvoeren van de productieprocessen en milieumaatregelen. Zo zorgen zij voor de verantwoorde productie van essentiële materialen voor vele producten in ons dagelijks leven”, meldt hij.
De OVV zag bij de fabriek van Chemours, voorheen DuPont, dat er mogelijkheden zijn om de gezondheid van omwonenden meer voorop te zetten. Daar werd de stof PFOA geheel uit het productieproces gehaald toen bleek dat die schadelijk is voor de gezondheid. De vervangende stof, GenX, werd ook relatief snel op gezondheidsrisico’s beoordeeld, waarna de uitstoot van GenX is teruggebracht.
Volgens Chemours kondigde het bedrijf in 2018 maatregelen aan om het emissieniveau met meer dan 99 procent te verminderen. Die maatregelen „hebben ertoe geleid dat het uiteindelijke emissieniveau lager is dan de aanvankelijke inzet van het bevoegd gezag”, aldus de zegsman. Hij stelt dat het bedrijf de tussendoelstelling heeft om voor het eind van dit jaar 80 procent minder uit te stoten.
Chemours zegt ook in te zetten op het verminderen van de CO2-voetafdruk en het ontwikkelen van technologie waarmee het chemiebedrijf duurzamer kan produceren. „De kennis en inzichten die we daarbij vergaren, delen we met de overheid en andere belanghebbenden.”