Binnenland

Lawine van Kamervragen in 2004

De Tweede Kamer heeft vorig jaar 2101 schriftelijke vragen gesteld aan het kabinet, aanzienlijk meer dan in 2003, toen 1678 schriftelijke vragen werden ingediend. Ook het aantal mondelinge vragen (tijdens het wekelijkse vragenuurtje) nam toe: van 65 in 2003 tot 98 vorig jaar.

ANP
19 January 2005 19:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:07

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht dat Kamervoorzitter Weisglas woensdag heeft gepresenteerd. Kampioen schriftelijke vragen stellen in 2004 was SP–kamerlid De Wit, die 106 maal om opheldering vroeg aan een of meer bewindslieden. Ter vergelijking: de winnaar van 2003 Agnes Kant (ook SP) stelde ’slechts’ 78 schriftelijke vragen.

Arda Gerkens (eveneens SP) behaalde in 2004 de tweede plaats met 96 schriftelijke vragen. Op nummer drie eindigde Marijke Vos (GroenLinks) met 89 vragen. Per fractie bezien kwamen de meeste vragen vorig jaar van de PvdA: 643, tegen 462 van de SP.

In de categorie ’mondelinge vragen’ kwam Vos als winnaar uit de bus met tien vragen. De SP’ers Kant en De Wit werden tweede en derde met respectievelijk acht en zes vragen.

Vorig jaar werden er in de Kamer ook meer moties ingediend: 1309, tegen 1007 het jaar ervoor. Meer dan de helft daarvan werd verworpen (568). De PvdA diende de meeste moties in: 352, gevolgd door GroenLinks (190) en het CDA (189).

Weisglas verdedigde zich woensdag in een toespraak voor de parlementaire pers tegen de kritiek die hij heeft gekregen na uitspraken in NRC–Handelsblad. Hij uitte in die krant onder meer kritiek op de voorgenomen wijziging van het kiesstelsel. Volgens Weisglas heeft een Kamervoorzitter het volste recht dit soort dingen te zeggen. Hij is immers geen „pseudokoningin", voor wie constitutionele beperkingen gelden, aldus Weisglas.

Het bestuur van de Parlementaire Persvereniging verliet de bijeenkomst met Weisglas uit protest tegen het feit dat journalisten tijdens het wekelijkse vragenuurtje niet meer welkom zijn in de wandelgangen van de Kamer. Volgens het bestuur van de Kamer is de maatregel noodzaklijk uit veiligheidsoverwegingen, maar volgens de Parlementaire Persvereniging worden journalisten erdoor belemmerd in hun werk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer