Senaatscommissie geeft Condoleezza Rice groen licht
De Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen heeft woensdag de benoeming van Condoleezza Rice tot minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten goedgekeurd. Zij kreeg zestien commissieleden achter zich. Alleen de Democratische senatoren John Kerry (Massachusetts) en Barbara Boxer (Californië) verzetten zich tegen haar benoeming.
Rice, die de afgelopen vier jaar Nationaal Veiligheidsadviseur was, volgt Colin Powell op. Die kondigde na de herverkiezing van president George Bush in november zijn vertrek aan. Donderdag stemt de voltallige Senaat over de aanstelling van Rice. Dat is niet meer dan een formaliteit.
Tijdens de tweede dag van de hoorzittingen erkende Rice dat de VS fouten hebben gemaakt in het beleid ten aanzien van Irak, waarvoor zij deels verantwoordelijk was. Ze gaf toe dat de Amerikaanse troepen niet voldoende waren voorbereid op de wederopbouw van het land na de oorlog.
Rice sprak echter optimistische woorden over de toekomst van het Arabische land, dat al maanden in de greep is van een bloedige opstand die dagelijks mensenlevens eist. „Ik weet genoeg van geschiedenis om te weten dat je beslissingen niet op het moment zelf beoordeelt, maar aan de hand van de uitkomst op de langere termijn.”
De oorlog in Irak was voor Kerry, die in november de presidentsverkiezingen verloor van Bush, de reden om tegen de benoeming van Rice te stemmen. Zijn eveneens Democratische collega Barack Obama zei echter dat het, ondanks de meningsverschillen die er zijn, geen enkel doel dient om de nieuwe regering te dwarsbomen. Obama vertegenwoordigt sinds de stembusgang in november de staat Illinois in de Senaat.