Naamloze Georgiërs op Sovjet Ereveld geïdentificeerd na DNA-test
Zeven Georgiërs die na de Tweede Wereldoorlog als „onbekende Sovjetsoldaat” werden begraven op het Sovjet Ereveld in Leusden, zijn op naam gebracht door de stoffelijke resten op te graven. DNA-onderzoek gaf daarna uitsluitsel over hun identiteit. Gia Beroeasjvili uit Georgië komt het graf van zijn opa maandag bezoeken. De familie heeft bijna tachtig jaar gezocht naar het lot van de man die na de oorlog niet meer terugkeerde. Georgiër Ioseb bezoekt maandag het graf van zijn eveneens teruggevonden oudoom Semjon Vanisjvili, aldus Remco Reiding van de Stichting Sovjet Ereveld.
De Georgiërs vochten in 1941 met het Rode Leger tegen het Duitse leger. Ze werden krijgsgevangen genomen en naar Nederland getransporteerd als hulpkrachten voor de Duitse bezetters. Een groep van vijftien Georgiërs werd op 20 april 1945 gefusilleerd in Beverwijk, nadat ze waren betrapt op het stelen van handgranaten voor het Nederlandse verzet. Na de oorlog zijn vrijwel alle in Nederland gesneuvelde Sovjetsoldaten herbegraven op het ereveld in Leusden, maar vaak zonder naam.
Reiding had door jarenlang onderzoek wel een vermoeden wie tot de groep gefusilleerden behoorden. Hij wist nabestaanden in Georgië te overtuigen om DNA af te staan, zegt hij. De Bergings- en Identificatiedienst van de Landmacht heeft de stoffelijke resten opgegraven, waarna bij het NFI onderzoek is gedaan.
De Georgiërs bezoeken de graven van hun familie maandag. Daarna reizen ze tot zaterdag door Nederland. Ze bezoeken volgens Reiding onder meer de erebegraafplaats van ruim 560 omgekomen Georgiërs op Texel. Die soldaten kwamen aan het eind van de oorlog in opstand tegen de Duitse bezetter. Dat veroorzaakte een bloedige strijd, die nog doorging toen de rest van Nederland al bevrijd was. De Canadezen bevrijdden Texel op 20 mei.