Buitenland

Palestijnse troepen naar grens met Israël

De Palestijnen sturen op korte termijn ordetroepen naar de grens met Israël om geweld tegen dat land te voorkomen. Dat heeft het hoofd van de Palestijnse ordetroepen in de Gazastrook, Abdel Razek Majaide, woensdag gezegd.

AP
19 January 2005 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:07

Majaide zei dat er momenteel voorbereidingen worden getroffen voor de stationering van troepen langs de grens. De Palestijnen staan onder zware druk van Israël om op te treden tegen extremistische groepen die veelvuldig aanvallen uitvoeren op Israëlische grensplaatsen en joodse nederzettingen in de Gazastrook.

Woensdag kostte een Palestijnse zelfmoordaanslag op een Israëlische controlepost bij een nederzetting in de Gazastrook behalve de dader een agent van de Israëlische veiligheidsdienst, de Shin Bet, het leven. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Hamas. Woensdag schoten Palestijnse extremisten een mortiergranaat af op een joodse nederzetting in het zuidelijk deel van de Gazastrook. Volgens bewoners raakte een huis beschadigd.

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft gedreigd met grootschalige legeracties in de Gazastrook als de nieuwe Palestijnse president, Abbas, de extremisten niet snel zelf aanpakt. Abbas zei zaterdag bij zijn beëdiging nog dat hij door onderhandelen zou proberen de extremistische groepen tot een staakt-het-vuren te bewegen. Dat wil hij nog steeds, maar de belofte om troepen naar de grens te sturen vormt een concessie aan Israël. Sharon zou zich woensdag later op de dag met zijn veiligheidskabinet beraden op een reactie op de aanslag van dinsdag, waarbij ook vijf soldaten en drie agenten van de Shin Bet gewond raakten.

De Palestijnse minister Fares zei woensdag te verwachten dat de extremistische groepen spoedig, mogelijk al binnen twee weken, zullen instemmen met een staakt-het-vuren. De Palestijnen willen dat Israël in ruil voor een staakt-het-vuren belooft geen geweld meer te gebruiken tegen de extremisten, maar het is onwaarschijnlijk dat Israël daarop ingaat. Abbas voerde na de aanslag van dinsdag overleg met de leiders van Hamas en de Islamitische Jihad. Het overleg zou woensdag worden voortgezet.

Zachariya Zubeidi, de prominentste leider van de al-Aqsa Martelarenbrigades, zei dinsdag dat de groep ophoudt met het plegen van aanslagen in Israël. Zubeidi zei dat het besluit een gebaar is naar Abbas, de opvolger van Yasser Arafat. De Martelarenbrigades, die banden hebben met de regerende Fatah-partij, hebben tientallen aanslagen gepleegd in Israël en op de Westelijke Jordaanoever.

In Nablus op de Westoever arresteerden Israëlische soldaten woensdag dertien gezochte Palestijnen, onder wie een belangrijk lid van de extremistische Hamas-beweging. Het leger trok Nablus in afgelopen nacht met zeker vier tanks en tientallen andere voertuigen binnen. In twee wijken werd een uitgaansverbod ingesteld, waardoor een aantal mensen niet terug kon naar huis. Eén huis werd door het leger met de grond gelijk gemaakt en ander een huis vloog in brand toen het werd geraakt door een tankgranaat, zeiden getuigen. Volgens het leger was de actie gericht tegen de „terroristische infrastructuur” in Nablus.

De terreurbeweging maakte haar besluit bekend terwijl Abbas in Gaza was om te proberen de militante groepen daar over te halen hun aanvallen tegen Israëliërs te staken. Nog geen twee uur na de aankomst van Abbas in Gaza pleegde een lid van de extremistische Hamas-beweging echter een zelfmoordaanslag op een Israëlische controlepost op het punt waar een Palestijnse binnenweg de toegangsweg naar een joodse nederzetting kruist in het zuiden van de Gazastrook. Bij de aanslag kwam naast de dader een agent van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet om het leven. Zeker drie agenten van Shin Bet, vier Israëlische soldaten en een Palestijnse voorbijganger raakten gewond. Het was de eerste Palestijnse zelfmoordaanslag sinds die op een markt in Tel Aviv op 1 november, waarbij drie Israëliërs omkwamen.

Meteen na de aanslag riep Abbas de leiders van de Palestijnse veiligheidsdiensten bijeen om de situatie in de Gazastrook te bespreken. Abbas sprak ondanks de aanslag ook met leiders van de Hamas en de Islamitische Jihad. De Hamas verklaarde dat de besprekingen positief waren verlopen en dat het voorstel tot een staakt-het-vuren van Abbas in overweging zou worden genomen.

De Israëlische premier Ariel Sharon overlegde dinsdag in de grensplaats Erez met legerleiders over de aanhoudende raket- en mortierbeschietingen van Israëlische gemeenschappen. Hij zei dat er snel een einde aan moet worden gemaakt. ’Hoe meer tijd er verstrijkt en wij aangeven dat Israël bereid is zulke zaken te accepteren, des te moeilijker wordt het om dit in de toekomst aan te pakken”, aldus Sharon.

De internationale gemeenschap maande Israël echter tot kalmte en verzocht Sharon om Abbas meer tijd te gunnen om de situatie in de Palestijnse gebieden op orde te brengen. Zowel de Europese Unie als Jordanië riep de Israëlische premier dinsdag op te wachten met een inval in de Gazastrook.

Israëlische kranten meldden dat Abbas honderden politieagenten naar het noorden van de Gazastrook heeft gestuurd om een einde te maken aan de raketbeschietingen, maar daar bleek dinsdag weinig van. Als om Abbas te tarten schoten militanten dinsdag vier mortiergranaten en een raket af naar de joodse nederzetting Kfar Darom, zonder dat er gewonden vielen. Aan Palestijnse kant raakte een 15-jarige jongen levensgevaarlijk gewond toen Israëlische militairen terugschoten.

Abbas zegt dat Israël hem moet helpen een akkoord te sluiten met de radicale groepen. „Het moet alle militaire aanvallen op Palestijnen staken, ophouden met invallen, moorden en het bouwen van de muur, gevangenen vrijlaten en een wederzijdse wapenstilstand aanvaarden”, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer