Argentijnse ex-officier verzon verhalen
De Argentijnse ex-marineofficier Adolfo Scilingo, die in Spanje terechtstaat wegens misdaden die hij tijdens het Argentijnse militaire regime zou hebben gepleegd, heeft eerdere bekentenissen over die misdaden ingetrokken. Hij heeft volgens Spaanse en Argentijnse media verklaard alles uit haat- en wraakgevoelens jegens marinebevelhebber Massera te hebben gezegd.
Scilingo zei op de zitting van dinsdag dat hij verhalen verzon om zijn chef van destijds, marinebevelhebber Emilio Massera, te belasten. Scilingo was verbitterd over het overlijden van zijn zus. Die dook in 1977 uit vrees voor arrestatie onder en overleed later op 42-jarige leeftijd aan kanker. Volgens Scilingo had ze kunnen worden behandeld indien het regime geen jacht op haar had gemaakt.
Scilingo klapte in 1995 al uit de school over de praktijken van militairen bij de onderdrukking van extreem linkse of andere vermeende tegenstanders van het militaire regime (1976-1983). Hij bekende deel te hebben moeten nemen aan de moord op arrestanten.
De Spaanse justitie begon vrijdag het proces tegen Scilingo. Hij is de eerste militair van de Argentijnse militaire dictatuur die in het buitenland wordt berecht.
De aanklagers eisen 6626 jaar gevangenisstraf op basis van 30 aanklachten wegens moord, 93 aanklachten wegens mishandeling en 286 aanklachten wegens marteling. De aanklagers zijn in deze zaak particulieren die de zaak aanhangig hebben gemaakt bij het speciale gerechtshof de Audiencia Nacional. Scilingo (58) voelt zich een zondebok en is in december in hongerstaking gegaan.
In principe kunnen rechtbanken geen zaken behandelen die niet onder hun jurisdictie vallen, zoals strafbare feiten gepleegd in een ander land door buitenlanders. Voor Scilingo geldt dit principe niet.
De Spaanse procureur-generaal heeft vorig jaar opdracht gegeven dat Spaanse gerechtshoven wel zaken moeten aanpakken indien het om misdaden tegen de menselijkheid gaat. Een belangrijke beweegreden voor de berechting van Argentijnen was verder dat er naar schatting zeker 200 mensen die enkel of ook de Spaanse nationaliteit bezaten, zijn verdwenen in het Argentinië van de generaals.
Scilingo heeft in Argentinië vooral naam gemaakt als de militair die de stilte verbrak. In 1995 vertelde hij op de Argentijnse televisie over ”vluchten des doods”. Daarmee werden tegenstanders van het regime gedrogeerd, in een helikopter gezet en vervolgens boven zee uit het toestel gegooid. Een van de plaatsen waar deze fatale reizen begonnen, was de Escuela Mecànica de la Armada (Esma) in Buenos Aires, waar Scilingo werkte.
Twee jaar na zijn ontboezemingen ging Scilingo vrijwillig naar Madrid om onderzoeksrechter Baltasar Garzón te vertellen wat hij wist van de repressie door de Argentijnse strijdkrachten. Scilingo werd later als medeplichtige aangeklaagd en heeft naar het zich laat aanzien grote spijt dat hij zo loslippig is geweest.