Iraanse en Saudische ministers bijeen na jaren van twisten
De Iraanse en de Saudische ministers van Buitenlandse Zaken hebben elkaar volgens Saudische media in Beijing ontmoet. Het is voor het eerst sinds 2016 dat ministers van de twee landen elkaar officieel spreken. De twee verbraken destijds de diplomatieke betrekkingen, maar dankzij Chinese bemiddeling besloten Iran en Saudi-Arabië 10 maart de relaties weer aan te knopen.
Minister Hossein Amir-Abdollahian uit Iran en prins Faisal bin Farhan uit Saudi-Arabië hebben gesproken over de praktische uitvoering van het plan weer diplomatieke betrekkingen te onderhouden, zoals de heropening van hun ambassades. De twee mogendheden hebben beloofd elkaars soevereiniteit te respecteren en zich niet te mengen in elkaars binnenlandse aangelegenheden. Een veiligheidsakkoord dat de twee meer dan twintig jaar terug sloten, wordt weer van kracht.
Iran en Saudi-Arabië verbraken begin 2016 de relaties nadat in Saudi-Arabië een sjiitische geestelijke was geëxecuteerd en in Teheran de Saudische ambassade was bestormd. Iran is overwegend sjiitisch en is sinds 1979 in conflict met het Westen, vooral de VS. Saudi-Arabië is overwegend soennitisch en een trouwe bondgenoot van de VS. Zowel Iran als Saudi-Arabië dichten zich een leidende rol toe in de islamitische wereld. Ze zijn bittere tegenstanders in onder meer de strijd in Jemen.
De toenadering kan het einde van de oorlog in Jemen naderbij brengen. Recent zei prins Faisal ook dat hij de Syrische president Assad wil uitnodigen voor een Arabische top in mei in Riyad. Saudi-Arabië en het Syrische regime zijn al jaren tegenstanders in de Syrische burgeroorlog, terwijl Iran het regime van Assad ook gewapenderhand steunt.