Stikstofuitspraak RvS is ‘lichtpuntje’ voor bouwbedrijven
De bouwsector viert de nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State als een „lichtpuntje in het slepende stikstofdossier”. De hoogste algemene bestuursrechter van het land oordeelde dat de grens van 25 kilometer waarover de stikstofneerslag van een individueel project berekend wordt in orde is. „Dit betekent dat hiermee na jaren wachten aangetoond is wat wél kan”, oordeelt voorzitter Arno Visser van brancheorganisatie Bouwend Nederland.
„Lopende en nieuwe bouwprojecten hoeven door de uitspraak geen nieuwe vertraging op te lopen”, vervolgt Visser in een eerste reactie op de uitspraak. Bouwbedrijven zijn ook opgelucht dat het rekenmodel voor de stikstofimpact van projecten niet aangepast hoeft te worden van de Raad van State.
Maar de stikstofproblemen zijn nog niet voorbij voor de bouwsector, die vreest voor te weinig ruimte om stikstof uit te mogen stoten tijdens de bouw van huizen, kantoorpanden of wegen. Bouwend Nederland roept het kabinet daarom op snel door te pakken om voldoende stikstofruimte vrij te maken voor „zowel natuurherstel, bouw als economie”.
Vorige week zorgde een persconferentie van de coalitiepartijen nog voor veel verwarring, omdat CDA-leider Wopke Hoekstra verklaarde de deadline voor de stikstofdoelen vijf jaar op te willen schuiven naar 2035. Premier Mark Rutte zei de beperking van de stikstofuitstoot juist te willen versnellen.
Individuele bouwbedrijven Heijmans en VolkerWessels zeggen de uitspraak van Raad van State nog te bestuderen. Dura Vermeer onthoudt zich van commentaar.
Schiphol geeft aan dat de uitspraak in principe goed nieuws is voor de luchthaven. Het vliegveld kocht voor miljoenen euro’s stikstofrechten op van boerenbedrijven voor de eigen natuurvergunning, die nu in stand kan blijven.