Rice noemt zes landen voorposten van tirannie
De toekomstige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft dinsdag zes landen als „voorposten van de tirannie” bestempeld. Zij noemde Wit-Rusland, Cuba, Iran, Birma (Myanmar), Noord-Korea en Zimbabwe, waarbij de Verenigde Staten aan de kant van de onderdrukte volken staat.
De zes landen lijken deels een uitbreiding van de ’as van het kwaad’ van president Bush. Die zette drie jaar geleden Irak, Iran en Noord-Korea op zijn lijstje van schurkenstaten.
Rice noemde Syrië niet dinsdag in haar opsomming, maar ze zei wel dat dit land nieuwe Amerikaanse sancties kan verwachten als het doorgaat het terrorisme te steunen en hulp blijft bieden aan opstandelingen die via Syrië naar Irak willen.
Rice wordt donderdag na de inauguratie van de Republikeinse president Bush geïnstalleerd als opvolger van Powell. Zij verscheen dinsdag voor de commissie-Buitenlandse Relaties van de Senaat. Deze kamer van het Amerikaanse parlement moet nog instemmen met haar benoeming.
Rice zette tijdens de hoorzitting haar beleid voor de komende jaren uiteen. „Onze interactie met de wereld zal een conversatie moeten zijn, geen monoloog”, aldus Rice tegen de senatoren.
Zij riep op tot internationale eenheid om Noord-Korea en Iran te bewegen hun nucleaire programma’s op te geven. Ook beloofde zij nauwe banden op te bouwen met Japan, Zuid-Korea en Australië als strategische partners in de regio. Verder kondigde zij een uitbouw van de relatie met China aan, waarbij rekening wordt gehouden met de „aanzienlijke meningsverschillen over waarden”.
Rice riep Noord-Korea op terug te keren naar de onderhandelingstafel. Ze onderstreepte dat de VS niet van zins zijn Noord-Korea binnen te vallen. De huidige Nationaal Veiligheidsadviseur van president Bush benadrukte wel dat dat ze het regime in Pyongyang als „gevaarlijk” beschouwt.
Wat betreft het Israëlisch-Palestijnse conflict, verklaarde Rice dat er een geschikt tijdstip is gekomen om de strijd te beëindigen. Zij stelde „persoonlijk” van de gelegenheid gebruik te willen maken.
Rice kondigde verder aan de banden met de traditionele Europese bondgenoten te gaan aanhalen. Met name met Duitsland en Frankrijk was de relatie onder druk komen te staan door de Amerikaanse invasie in Irak. President Bush had afgelopen weekeinde al aangekondigd dat hij wil dat ’Condi’ buiten de grenzen beter gaat uitleggen „wat de motieven en intenties zijn van de Verenigde Staten”.
Rice vergeleek de huidige bedreiging door extremistische islamieten met die van communisme en fascisme in de twintigste eeuw. „Amerika en de vrije wereld zijn opnieuw verwikkeld in een langdurige strijd tegen een ideologie van haat, tirannie, terreur en hopeloosheid”, aldus de gedoodverfde minister.