White Lives Matter-activisten veroordeeld voor racistische actie
Drie activisten van de actiegroep White Lives Matter (WLM) zijn vrijdag bij de rechtbank in Breda veroordeeld tot taakstraffen van 80, 70 en 36 uur. Volgens de rechtbank maakten ze zich schuldig aan „groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur of een andere etniciteit”.
De mannen plakten in oktober 2021 in Breda stickers op met racistische leuzen. Daarnaast is bewezen dat Albert Jan P. een stel uitschold voor ‘kankernegers.’ Daniel S. sloeg bij die confrontatie de zwarte man tegen het hoofd.
Twee van de drie verdachten, John A. (24) en Daniel S. (34), zijn ook verdachten in de zaak van de racistische leuzen die in de nieuwjaarsnacht werden geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam. Voor die zaak zullen ze zich later nog moeten verantwoorden. Zij gelden als bekende gezichten binnen de WLM-beweging.
De rechtbank gaf hen ook nog een voorwaardelijke celstraf van een maand. Eén voorwaarde is dat het hen is verboden nog vaker stickers of posters te verspreiden met het gedachtegoed van WLM of soortgelijke groepen.
De rechtbank oordeelde dat de WLM-beweging een reactie is op de Black Lives Matter-beweging. Die laatste ontstond volgens de rechtbank in Amerika als reactie op politiegeweld tegen mensen met een donkere huidskleur. „Hun boodschap is dat hun levens net zoveel waard zijn als die van witte mensen.” Volgens de rechtbank is WLM een reactie van „neo-nazisten en white supremacists: Zij menen dat hun levens juist meer waard zijn.”
De rechtbank maakte bij het vonnis duidelijk dat A. en S. nadrukkelijk geen afstand hebben genomen van de boodschap die ze met de stickers in Breda verspreidden. Op de stickers stonden met name teksten die uitgaan van de omvolkingstheorie. Die stelt dat blanke mensen in de westerse samenleving worden vervangen door mensen van een ander ras. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid noemde dat gedachtegoed „xenofoob en deels racistisch”. Volgens de rechtbank overschrijden de verdachten met hun uitlatingen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.
De opgelegde taakstraffen zijn lager dan geëist, maar de rechtbank legde wel voorwaardelijke celstraffen op die juist niet werden geëist.