AOb: geef studenten in onderwijs 750 euro stagevergoeding
De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat studenten aan lerarenopleidingen een stagevergoeding moeten krijgen van 750 euro bruto per maand. Volgens de bond blijkt uit een eerder gehouden AOb-enquête onder ruim 1500 studenten dat meer dan driekwart van de studenten aan de onderwijsopleidingen in Nederland op dit moment geen vergoeding krijgt voor de stage.
De onderwijsbond wijst erop dat stagiairs in andere sectoren van de Rijksoverheid, zoals de politie of verpleging, wél betaald krijgen voor hun stages. Volgens de AOb is het extra wrang dat stagiairs in het onderwijs vaak niets krijgen omdat zij door het lerarentekort vaak al zelfstandig hele lessen overnemen.
„Het is absurd en niet meer van deze tijd dat een stagevergoeding voor studenten in het onderwijs nog niet de norm is”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. „Zeker in deze tijd van lerarentekorten moeten we de rode loper uit leggen voor mensen die in het onderwijs willen werken.”
De AOb zegt dat er onder studenten grote belangstelling is voor dit onderwerp. De stagevergoeding (of het ontbreken ervan) staat de laatste tijd bovenaan in de lijst van kwesties waar studenten naar informeren tijdens voorlichtingsbijeenkomsten van de AOb, aldus de bond.
De vergoeding van 750 euro bruto bij 40 uur stage per week, en anders naar rato, zou vastgelegd moeten worden in de cao’s in het basis- en voortgezet onderwijs en in het mbo, aldus de AOb.
Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) sluit zich aan bij de AOb. „Juist studenten die graag het onderwijs in willen moeten gestimuleerd worden om het werkveld in te gaan. Het lerarentekort is al jarenlang een groot probleem in het onderwijs en door studenten tijdens hun studie al te ontmoedigen gaan we dat niet oplossen”, zegt voorzitter Terri van der Velden.
Van der Velden noemt het „niet meer dan normaal” dat studenten een vergoeding krijgen voor de stage. Helemaal omdat ze door de stages bijna geen tijd meer hebben om te werken om geld te verdienen.
De koepel van basisscholen, de PO-Raad, wil niet reageren op de oproep. „Als de AOb de stagevergoeding inbrengt tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe cao, dan zal dat te zijner tijd pas aan de cao-tafel besproken worden”, laat de organisatie weten.