Economie

Cao-afspraken ziekenhuizen geen gelopen race

Ziekenhuizen krijgen geen extra budget van minister Kuipers of de verzekeraars voor de maandag afgesproken loonsverhogingen. Bovendien reageert ziekenhuispersoneel wisselend op het cao-akkoord.

Redactie economie
29 March 2023 11:19
Stakende ziekenhuismedewerkers in Den Bosch. foto ANP, Jeroen Jumelet
Stakende ziekenhuismedewerkers in Den Bosch. foto ANP, Jeroen Jumelet

Zorgverzekeraars gaan niet „bij voorbaat” al toezeggingen doen over meer geld voor ziekenhuizen, meldde branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland dinsdag. Het is „aan de ziekenhuizen zelf om uitvoering te geven aan de cao-afspraken”. Wel zullen de verzekeraars „altijd kijken naar de specifieke financiële situatie van de ziekenhuizen” en gaan ze „in gesprek over maatwerkoplossingen”, aldus een woordvoerster.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wees er dinsdag op dat ziekenhuizen dit jaar al 800 miljoen euro extra krijgen. „In algemene zin geldt dat werkgevers en werknemers een cao afsluiten die werkgevers ook kunnen dragen”, aldus de minister. Het is volgens hem nu aan de ziekenhuizen om een plan te maken hoe ze de gevraagde zorg kunnen leveren voor hun budget. Kuipers gaat ervan uit dat ze daar voor het akkoord al over nagedacht hadden.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de vakbonden bereikten maandag een akkoord over de arbeidsvoorwaarden voor zo’n 200.000 werknemers. De NVZ zei toen dat de nieuwe cao voor veel ziekenhuizen te duur is. Voorzitter Ad Melkert vroeg de minister en verzekeraars daarom om financiële hulp. Hij zei dat hij Kuipers en de verzekeraars blijft wijzen „op de risico’s van deze nieuwe cao voor de continuïteit van de instellingen”.

Al eerder vroeg de NVZ om hulp vanwege inflatie en investeringen in techniek en duurzaamheid.

Inflatie

Het is overigens de vraag of het akkoord de stemming van de vakbondsleden gaat overleven. Onder ziekenhuispersoneel klinkt nog veel onvrede over de cao-afspraken. Dat berichtte de NOS dinsdag naar aanleiding van gesprekken op de werkvloer. De actievoerders streden voor direct 10 procent meer loon. Ze krijgen nu de helft; tot volgend jaar zomer loopt het op naar 15 procent.

Verpleegkundigen zeiden tegen de NOS dat velen nu al moeilijk rondkomen door de enorme inflatie. Om elkaar te helpen, zijn er weggeefkasten en inzamelingsacties voor bijvoorbeeld jassen.

Een deel van de verpleegkundigen is wel tevreden, vanwege de afspraken over werkdruk en roosters. Ook de afgesproken hogere vergoeding voor coassistenten leidde tot tevredenheid. De Geneeskundestudent, een organisatie die de belangen van toekomstige artsen behartigt, is „op zich heel blij” met de verhoging van 100 naar 150 euro. Dat is echter nog niet de gelijktrekking met andere stagiaires (400 euro per maand) waar de actievoerders op hadden ingezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer