Economie

Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.

ANP
22 March 2023 08:54Gewijzigd op 22 March 2023 12:51

Niet alleen Zuckerberg is onderwerp van de rechtszaak. Ook enkele van zijn medebestuurders zijn aangeklaagd, net als oud-bestuurders van Meta. Zij zouden hebben geweten dat criminelen gebruik maakten van Facebook en Instagram om slachtoffers te vinden.

„In het voorbije decennium hebben de platformen van Meta de daders van wijdverspreide sekshandel, mensenhandel en de seksuele uitbuiting van kinderen, die op grote schaal plaatsvonden op de platformen, geholpen, ondersteund en gefaciliteerd”, staat in de aanklacht. „Substantiële bewijzen tonen aan dat de raad van bestuur, evenals de directie, een oogje dichtkneep, maar wel op de hoogte was van dit groeiende fenomeen.”

Een woordvoerder van Meta stelt dat het concern wel veel doet tegen deze problematiek. De zegsman laat weten dat het bedrijf „exploitatie van mensen en seksuele uitbuiting van kinderen nadrukkelijk verbiedt”.

Ook een Duitse milieubeweging klaagt Meta aan, maar dan omdat het bedrijf te weinig doet tegen onlinehaat en -bedreigingen. Zo liet Facebook een groep waarin regelmatig gedreigd werd met geweld begaan. De dreigboodschappen bleven soms weken online staan ondanks meldingen.

De rechtszaken zijn slechts enkele van de vele waar Meta de laatste tijd mee te maken krijgt. Het bedrijf ligt onder meer onder een vergrootglas vanwege de manier waarop het met gebruikersdata omspringt, maar ook vanwege vermeende anticompetitieve praktijken. Het bedrijf ligt onder vuur omdat het bedrijven die zouden kunnen uitgroeien tot een grote concurrent opkoopt als ze nog klein zijn. Ook maakte het met Google-moeder Alphabet afspraken over samenwerking op de markt voor online-advertenties.

Daarnaast is de geestelijke gezondheid van met name kinderen en tieners al langer een aandachtspunt. Die komt in de knel door gebruik van sociale netwerken en eigen onderzoek van Meta toonde aan dat dit in het bijzonder voor tienermeisjes geldt. Maar Meta hield die informatie lang voor zichzelf en paste de werking van zijn sociale netwerken niet aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer