Onderzoek van stoffen kan verbanden tussen drugszaken blootleggen
Een team onder leiding van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat onderzoek doen naar de chemische informatie uit drugs. Doel is om beter in kaart te brengen wat zulke chemische eigenschappen kunnen vertellen over bijvoorbeeld de gebruikte grondstoffen, het productieproces en de smokkelmethode van de drugs. Die informatie kan met behulp van datawetenschappers worden gebruikt om verbanden tussen drugszaken te onderzoeken.
Drugs bevatten naast de stoffen die op je hersenen werken ook allerlei andere goedjes, zoals versnijdingsmiddelen, legt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uit. Het instituut gaat net als onder meer de politie en de douane samenwerken met de UvA. „De samenstelling van drugs kan weergegeven worden als een soort chemische vingerafdruk, die de verschillende stoffen in de drugs weergeeft”, aldus het NFI.
Het is al bekend dat hieruit veel informatie te halen valt over bijvoorbeeld het productieproces. Data-analyses kunnen vervolgens trends ontwaren. „Je kan bijvoorbeeld zien welke tabletten en poeders uit dezelfde fabriek komen,” vertelt Rolf Ypma van het NFI. Die gegevens kunnen met extra chemische analyses en handmatige processen in kaart gebracht worden. Dat kost veel tijd, die er niet altijd is. Het consortium wil een systeem ontwikkelen waarmee de informatie „volledig geautomatiseerd en zonder extra chemisch onderzoek uit de data kan worden gehaald”.
Het consortium heeft een subsidie van ruim 1 miljoen euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).