Kerk & religie

„Jonge leiders bieden Azië perspectief”

Er is hoop voor Azië nu er een nieuwe generatie jonge christelijke leiders opkomt, zowel in de kerken als in de samenleving. De uitdaging is om op seculiere onderwijsinstellingen meer open te zijn over het geloof en niet langer te zwijgen. Prof. dr. Simon Sukumar, Unesco-vertegenwoordiger in Bangladesh, gaf maandag in Madras (Chennai) enkele aanbevelingen aan Iapche, op de laatste dag van de conferentie aldaar.

Kerkredactie
18 January 2005 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:07

Na vier dagen confereren over de uitdagingen, kansen en moeilijkheden voor het christelijk hoger onderwijs in de regio Azië en Oceanië keerden de ongeveer zeventig deelnemers weer terug naar hun landen of deelstaten in India. De slotdag, maandag, was gewijd aan het bespreken van aanbevelingen en het inventariseren van behoeften.

Sukumar constateerde dat het Aziatische continent, goed voor eenderde van het totaalaantal christenen wereldwijd, nu een van de snelst groeiende concentraties van christelijke bewegingen en instellingen is. Tegelijkertijd is het een continent waar golven van ziekten, geweld, honger, burgeroorlogen, ontregeling van wet en orde en seksuele uitbuiting van kinderen het meest gevonden wordt.

Dat geeft de kerken volgens hem de primaire taak om hun aandachtsgebied te wijzigen van „absolute theologie” naar thema’s als armoede en sociale onrechtvaardigheid. „Christelijke leiders in de wereld moeten in deze nieuwe eeuw radicaler zijn, radicaal om een profetisch, bijbels getuige te zijn tegen onrechtvaardige verhoudingen.”

Ook de positie van vrouwen, vanwege armoede, slavernij en seksuele uitbuiting, verdient naar zijn mening meer dan gewone aandacht. In de Aziatische regio maken vrouwen meer dan 50 procent van de bevolking uit. De kerken krijgen, aldus Sukumar, meer aandacht voor problemen als seksuele uitbuiting - waarvan we in sommige landen slechts „het topje van de ijsberg” kennen.

De Unesco-vertegenwoordiger juicht het toe dat christenen meer betrokken raken bij het streven naar sociaal-economische verbeteringen. „Veel christelijke universiteiten zijn privé-instituties en benadrukken de commerciële en technologische onderwerpen omdat ze beseffen dat deze de toegang bieden tot goed betaalde banen. Een van de factoren die veel arme landen arm doen blijven, is het gebrek aan toegang tot deze technologische vaardigheden. Maar deze bijdrage mag niet ten koste gaan van een eenzijdige gerichtheid op techniek en economie. Het gaat in de eerste plaats om de ziel van het christelijk onderwijs. Als je zegt een christen te zijn, beperk het geloof dan niet tot de zondag, maar laat het doordringen op alle plaatsen van de werkvloer.”

Sukumar voerde een krachtig pleidooi om het geloofsperspectief te laten zien op de seculiere instellingen. Hij ziet daarvan ook al verschillende hoopvolle tekenen onder jongere christenacademici in Azië. De meest effectieve manier in de verspreiding van christelijk onderwijs is voor hem het gebruik van de massamedia. Vooral internet biedt een „enorm potentieel” om de christelijke boodschap onder ieders aandacht te brengen, vooral omdat de elektronische media in de Aziatische regio in snelle opmars zijn.

De conferentiedeelnemers besloten elkaar meer te informeren via nieuwsbrieven en meer te doen aan bekendheid van het werk van Iapche alsmede aan uitbreiding van het lidmaatschap.

Dr. Nick Lantinga, secretaris van Iapche, denkt ook in de richting van het opsplitsen van twee regionale kantoren (nu nog Azië/Oceanië), een voor onder meer Japan, Korea en Taiwan en de andere voor de overige landen in Zuidoost-Azië. „Deze regio groeit meer dan welke regio in de wereld ook”, zei hij, onder luid applaus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer