Petitie over verhoging kiesdrempel door 41.000 mensen getekend
Ruim 41.000 mensen hebben een petitie voor het verhogen van de kiesdrempel voor de Tweede Kamer getekend. De initiatiefnemers van de petitie vinden dat de huidige versplintering in de Tweede Kamer afbreuk doet aan de kwaliteit van de besluitvorming voor de langere termijn. De commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer neemt de petitie dinsdag in ontvangst.
Onder de initiatiefnemers van de petitie zijn oud-minister van Onderwijs Jo Ritzen, hoogleraar toegepaste economie Barbara Baarsma en oud-staatssecretaris van Economische Zaken Yvonne van Rooy. Zij vinden twintig fracties in een parlement met 150 zetels te veel voor een „verantwoorde inbreng en democratische controle van de Nederlandse overheid”.
Een fractie telt nu gemiddeld acht leden. In 2013 waren dat er dertien. Tien fracties hebben minder dan vijf leden. „Twintig fracties stellen schriftelijke vragen aan bewindslieden en dienen moties in. De overheidsmachine dreigt daardoor dol te draaien. Ministeries en ministers zijn overbelast met het bedienen van de Tweede Kamer”, vinden de initiatiefnemers van de petitie. Zij stellen een kiesdrempel voor van tenminste driemaal de kiesdeler, oftewel 2 procent van de stemmen. „Dit komt overeen met de laagste, feitelijke, kiesdrempels die nu in de gemeenteraden en Provinciale Staten gelden. Waarom dan ook niet in de Tweede Kamer?”
De kiesdrempel is het minimum aantal stemmen dat een partij moet behalen om een zetel in een volksvertegenwoordiging te krijgen. In Nederland is de kiesdrempel 0,67 procent van de stemmen. In veel landen is er een hogere kiesdrempel. In Duitsland en België is die 5 procent, in Zweden 4 procent.