BBB schuift met vier zetels aan in bestuur Waterschap Limburg
BBB komt met vier afgevaardigden in het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de verkiezingen, die vrijdagavond bekend werden gemaakt door het Limburgse schap. BBB wordt niet de grootste. Waterbelang, voornamelijk bestaande uit CDA’ers, komt met acht zetels terug in het bestuur, maar verliest er zes.
Nieuwkomers zijn naast BBB de Partij voor de Dieren, die met twee zetels in het nieuwe algemeen bestuur plaatsneemt, en Water Klimaat Natuur met een zetel. Lokaal Limburg stijgt van een naar drie zetels, Water Natuurlijk behoudt zijn drie zetels, de VVD blijft op twee, zoals ook in de vorige periode. 50Plus behoudt zijn ene zetel. Er zijn nog twee restzetels te verdelen. Vier zetels staan vast, die waren niet verkiesbaar.
Het voorlopige opkomstpercentage bedraagt 49 procent.
Het waterschap in Limburg staat voor de uitdaging mensen tegen overstromingen te beschermen, zoals die zich twee jaar geleden voordeden en veel schade aanrichtten in met name Valkenburg en Meerssen. Het waterschap is verantwoordelijk voor de beken en rivieren die toen overstroomden. Nodig zijn onder meer maatregelen om regenwater zo lang mogelijk vast te houden. Er liggen voorstellen om brede stroken aan te leggen langs beken. Maar BBB is daartegen.
BBB vindt verder dat boeren onevenredig veel belasting moeten betalen aan het schap. Verder wil BBB minder strenge normen in de Kaderrichtlijn Water. Daarnaast vindt de partij dat geborgde zetels voor boeren „zeer nuttig” zijn. Dat zijn zetels in het bestuur van het schap die niet verkiesbaar zijn, maar wel gegarandeerd. Ook vindt BBB beregening van belang voor gezonde akkers met gewassen, en is de partij tegen het beprijzen van grondwater.
Dat beregenen gaat een probleem worden in de uitdrogende Peel, waar veel boeren hun bedrijf hebben. De provincies Brabant en Limburg willen verregaande maatregelen nemen om verdroging van de Peel te voorkomen. Boeren mogen binnenkort niet meer zonder vergunning hun akkers beregenen in de Peel. Veel boeren vrezen dat daarmee een eind komt aan hun bedrijf. Er is veel verzet tegen de plannen.