Japan en Zuid-Korea halen banden aan tijdens zeldzaam bezoek
Voor het eerst in twaalf jaar hebben Zuid-Korea en Japan weer een formele top met elkaar gehouden. De bondgenoten lagen de afgelopen jaren vaak met elkaar overhoop om een aantal handelsbarrières, maar zoeken elkaar nu weer op om beter samen te werken op veiligheidsgebied.
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol werd donderdag ontvangen door de Japanse premier Fumio Kishida in Tokio. Om hen nog eens te herinneren aan het belang van hun samenwerking vuurde Noord-Korea enkele uren voor de ontmoeting nog een ballistische raket af richting de Japanse Zee.
Yoon noemt de relatie met Japan „belangrijker dan ooit”. Behalve de dreiging uit Pyongyang maken Japan en Zuid-Korea zich ook zorgen om de dominantie van China in de regio. De twee Oost-Aziatische landen zijn juist bondgenoten van de Verenigde Staten. Beijing is niet blij met de hernieuwde samenwerking en zegt een tegenstander te zijn van het idee dat landen exclusieve clubjes vormen.
Om de banden aan te halen heft Japan na vier jaar de handelsbarrières op voor hightech-materialen voor smartphones en chips en laat Zuid-Korea een klacht tegen Tokio bij de Wereldhandelsorganisatie vallen.
De spanningen tussen Tokio en Seoul zijn niet iets van de laatste jaren, maar spelen al sinds de Japanse bezetting van Korea tussen 1910 en 1945. Seoul vraagt al tientallen jaren om compensatie voor onder meer de gedwongen arbeid die is geleverd. Yoon heeft afgelopen maand een nieuw plan bedacht, waardoor Zuid-Koreaanse bedrijven via een pot betalen voor de compensatie van slachtoffers en nabestaanden. Japan ziet dit als een teken dat een goede relatie nu belangrijker is dan wat er in het verleden is gebeurd.
Het is niet de bedoeling dat het nu weer twaalf jaar gaat duren voordat de leiders elkaar ontmoeten. Ze hebben afgesproken om de zogeheten shuttle-diplomatie te hervatten. Dat wil zeggen dat de president en de premier regelmatig bij elkaar op bezoek gaan om bij te praten.