Alexander en Máxima bij opening nieuw paviljoen Auschwitz
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn 26 april bij de heropening van het Nederlands paviljoen in voormalig vernietigingskamp Auschwitz in Polen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag desgevraagd bevestigd.
Ze worden vergezeld door staatssectretaris Ross (Welzijn). Het programma voor de plechtigheid moet nog worden opgesteld.
Tentoonstellingsmakers Carry van Lakerveld en Victor Levie ontwierpen met het Amsterdamse architectenbureau ROO een nieuwe opstelling voor het gerenoveerde Nederlandse herdenkingspaviljoen. De opstelling valt onder verantwoordelijkheid van het Nederlands Auschwitz Comité, dat nauw samenwerkt met de centrale museumleiding ter plekke.
De oude opstelling stamde uit 1980 en was fysiek en inhoudelijk niet meer van deze tijd. De nieuwe gaat uit vier onderdelen bestaan. Het eerste onderdeel is een impressie van het joodse Nederland van voor de oorlog. Het tweede is gewijd aan de vervolging van de joden en hun deportatie naar Auschwitz en andere kampen.
Het derde deel van de expositie is gewijd aan Nederlanders in Auschwitz, aan de hand van de ervaringen van circa zeven joodse en enkele niet-joodse gevangenen. Ten slotte komt er een afdeling over het latere ’leven met de Shoah’.
Koningin Beatrix is volgende week bij de herdenking van de bevrijding van het kamp, nu zestig jaar geleden. Zij maakt met premier Balkenende de Nederlandse vertegenwoordiging uit. In totaal zijn er 39 landen bij de herdenking volgende week donderdag aanwezig.
Prins Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth II, gaat namens de koninklijke familie van Groot-Brittannië naar de Auschwitz-herdenking. De vorstin zelf leidt een ceremonie in Groot-Brittannië. De Britse koninklijke familie is ernstig in opspraak gebracht door het gedrag van prins Harry, die met een hakenkruis op zijn arm naar een verkleedpartijtje ging. Alom in het Verenigd Koninkrijk klinkt de roep de 20-jarige kleinzoon van de koningin eens op excursie naar Auschwitz te sturen.
Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Màxima, heeft in Argentinië deel uitgemaakt van de dictatoriale regering van Jorge Videla. In de aanloop naar de verloving van prins Willem–Alexander met de Argentijnse was daar een hoop commotie over. Màxima verwierp het regime: „Wat is gebeurd in die periode in Argentinie is vreselijk. Ik verwerp sinds lang de Videla–dictatuur, de verdwijningen, de martelingen, de moorden en alle verschrikkelijke feiten uit die tijd. (…) We weten allemaal, hoe fout dat regime was. Als Argentijnse heb ik daar veel spijt van”, zei ze bij haar verloving.
Toen ze voorafgaand aan haar huwelijk kennis maakte met Amsterdam, liet de gemeente haar de Hollandsche Schouwburg zien, de plek waar joodse stadgenoten in de Tweede Wereldoorlog bijeen werden gebracht alvorens naar de kampen te worden afgevoerd. Voordat ze de Hollandsche Schouwburg verliet, schreef Màxima: „Laat de eenentwintigste eeuw er een worden van vergeven, maar vergeten mogen wij nooit.”