Over stembureaus, aardbevingen en grote aantallen varkens
Bij de verkiezingen van komende woensdag zijn minder stembureaus beschikbaar dan vier jaar geleden. Uit een analyse door de NOS van de stembureauadressen blijkt dat de gemiddelde afname landelijk 4,5 procent is. Maar regionaal zijn er verschillen. In Limburg, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland is de afname het grootst. Drenthe is de enige provincie waar een kleine toename te zien is.
Wantrouwen Groningers
Groningers zijn hun vertrouwen in de landelijke politiek helemaal kwijtgeraakt, door de gaswinning en door de manier waarop de schade van de aardbevingen jarenlang is afgehandeld. Dat zegt Gouke Moes, lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB) in Groningen. „Vertrouwen is heel ver weg, het wantrouwen is heel breed en zit heel diep. Alle brokstukken moeten opgeraapt en herbouwd worden. Hier is iets compleet verkeerd gegaan. Het gaat een generatie kosten voor de achterdocht en het wantrouwen een klein beetje verzacht zijn.” De BBB wordt in Groningen mogelijk vanuit het niets de grootste partij.
Moes is zelf ook gedupeerde. Hij heeft een boerderij bij Den Ham, ten noordwesten van de stad Groningen. Die moet gesloopt en opnieuw opgebouwd worden. „In de stenen muur van onze stal zat een scheur, je kon je vinger erin steken. Die is erkend als aardbevingsschade. Diezelfde scheur ging door in de mestkelder van gewapend beton, en daarvan werd gezegd dat het onmogelijk aardbevingsschade kon zijn. Het voelt zo gemeen, je kunt niet functioneren met een overheid die je zo behandelt. Die reparatie heb ik uit eigen zak moeten betalen.”
Het zijn volgens Moes niet de aardbevingen zelf die voor het wantrouwen zorgen. „Dat er aardbevingen ontstaan, daarvan kun je zeggen dat het pech is, dat mensen dit vroeger niet hadden verwacht. Een overheid kan een fout maken. Maar daar volgt het onrecht op. De overheid doet alsof ze geen fouten maakt en het aan de burger ligt. Je voelt je in de steek gelaten en platgewalst.”
Varkensstapel
Het ziet er niet naar uit dat de Brabantse politiek gaat ingrijpen om het hoge aantal varkens in de provincie te verminderen. Dat blijkt uit de standpunten die de partijen hierover aan de Stemwijzer hebben gegeven. Partijen die tegen vermindering van het aantal varkens zijn om zo de stikstofcrisis te lijf te gaan, halen volgens een recente peiling van Ipsos een ruime meerderheid.
Brabant heeft met ruim 5,2 miljoen varkens veruit de meeste varkens van alle provincies. Nederland telt er ruim 11,2 miljoen. Onder meer VVD, BoerBurgerBeweging (BBB), JA21 en PVV vinden niet dat er extra maatregelen moeten komen om het aantal varkens drastisch te verlagen. „Boeren zijn altijd belangrijk geweest in onze provincie en zullen dat blijven”, vindt de VVD. De partij wil niet sturen op het aantal dieren, maar op uitstoot en overlast. Ook het CDA mikt op een geleidelijke en natuurlijke afbouw.
Verzamelrubriek van regionaal nieuws naar aanleiding van de Provinciale Statenverkiezingen 2023.