Werkgevers: ruim helft streekvervoer rijdt ondanks staking
Meer dan de helft van het streekvervoer waarin vrijdag wordt gestaakt, rijdt gewoon. Dat meldt werkgeversvereniging VWOV op basis van informatie van vervoerders die worden getroffen door de staking. Wel is volgens de vereniging sprake van regionale verschillen.
Zo rijdt in Friesland en in de regio Haaglanden zo’n 50 procent van de bussen, terwijl dat in de stad Utrecht een kleine 70 procent is. „De tram rijdt hier niet.” In de provincie Utrecht rijdt 55 procent van de bussen. In Limburg rijdt vrijdag zo’n 35 procent.
Vervoerder Arriva liet eerder vrijdag al weten dat reizigers in een groot deel van de gebieden waarin Arriva rijdt, rekening moeten houden met het uitvallen van ritten vanwege de stakingen in het streekvervoer. De meeste Arriva-treinen rijden wel. De Arriva-treinen in Limburg rijden niet. „Het bleek niet haalbaar om met het aantal werkwilligen een passende dienstregeling te rijden”, aldus de vervoerder. De snelbus tussen Maastricht en Heerlen gaat wel. Verder rijden de treinen van Arriva in Friesland en Groningen, op de Vechtdallijnen en in de Achterhoek Rivierenland vrijdag ook. Dit geldt eveneens voor de snelbus van Groningen naar Leer.
De Arriva-bussen in Achterhoek-Rivierenland, exclusief Tiel, en de buurtbussen in alle regio’s rijden wel. Busreizigers in alle andere regio’s waarin Arriva actief is, moeten de hele dag rekening houden met rituitval van de bussen „in meer of mindere mate”.
Werknemers die onder de cao voor het streekvervoer vallen, met name buschauffeurs, staakten al vaker. De komende tijd volgen nog meerdere stakingsdagen georganiseerd door CNV en FNV. De medewerkers van bedrijven als Arriva, Qbuzz en Keolis willen meer loon, maar ook maatregelen om de werkdruk te verlagen. De cao-onderhandelingen met werkgeversvereniging VWOV zitten muurvast.