Binnenland

TU Eindhoven presenteert eerste terreinwagen op zonne-energie

Het Solar Team van de TU Eindhoven presenteert donderdag het ontwerp van de Stella Terra: de eerste terreinwagen op zonne-energie die ook op onverharde wegen kan rijden. De studenten beginnen nu met bouwen, zodat de auto naar verwachting in september de weg op kan.

ANP
9 March 2023 16:02

De zonnepanelen op het dak wekken genoeg energie op om te rijden, maar ook om apparatuur op te laden of te koken vanuit de achterbak. De auto slaat energie op als er zon is. Hoe lang de auto maximaal meegaat zonder nieuwe zonne-energie wist technisch manager Bob van Ginkel niet precies. „We richten op 500 kilometer in de nacht, wanneer er licht op het zonnepaneel valt is de auto in 2-3 dagen volledig opgeladen.”

De uitdaging zit hem in het model dat robuust genoeg moet zijn voor ruige landschappen, maar tegelijkertijd zo licht en aerodynamisch mogelijk om door de zon aangedreven te kunnen worden. Het resultaat is een modern jeepachtig model met een rond dak.

Het doel van de studenten is het inspireren van bedrijven op het gebied van duurzaamheid. „Als dit kan, waarom kan de rest dan niet sneller innoveren? Waarom rijden we eigenlijk nog op benzine?” vraagt Van Ginkel zich af.

Het Solar Team Eindhoven bouwt eens in de twee jaar een auto die volledig op zonne-energie rijdt. In 2021 kwam het studententeam in het nieuws door een camper die aangedreven door de zon tot het zuidelijkste puntje van Europa kwam.

Lightyear, een bedrijf dat gezinsauto’s maakt op zonne-energie, werd in 2016 opgericht door studenten van de TU Eindhoven. Begin dit jaar leek het bedrijf failliet te gaan, maar met behulp van investeerders maakt het toch een doorstart. Van Ginkel blijft hier rustig onder: „We weten als geen ander hoe complex een zonnewagen is, maar we hebben er vertrouwen in dat het goed gaat komen.”

Woensdag presenteerde het Solar Team van de Universiteit Twente de nieuwste raceauto op zonne-energie met de naam RED X. Waar de studenten uit Eindhoven inzetten op efficiëntie, gaat het bij deze auto om snelheid. Ook studententeams van de TU Delft en Rijksuniversiteit Groningen proberen de snelste zonneauto te bouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer