COA: asielzoekers krijgen screening op tuberculose nu weer wel
Asielzoekers krijgen de screening op tuberculose en de medische intake nu weer wel als ze aankomen bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), zegt de instantie. „Maar het klopt dat dit in de zomer bij een deel van de mensen niet is gebeurd”, erkent een woordvoerster. Ook een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) erkent dat de opvang „niet op alle punten voldoet aan de eisen waar we aan zouden willen voldoen”.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) constateert donderdag dat er grote problemen zijn met de leefomstandigheden voor asielzoekers in de tijdelijke crisisnoodopvanglocaties. Zo ontbreekt onder meer de medische intake en screening op tuberculose voorafgaand aan de plaatsing in de crisisnoodopvang, stelt de IGJ. Voor die intake en screening is het COA verantwoordelijk.
„Deze situatie is terug te voeren op afgelopen zomer”, zegt de woordvoerster van het COA. „Het asielzoekerscentrum in Ter Apel liep over en mensen moesten buiten slapen. Gemeenten hebben crisisnoodopvanglocaties gerealiseerd om de mensen een dak te bieden.” Het is daar echter wel „roeien met de riemen de we hebben”, zegt ze.
De crisisnoodopvanglocaties zijn ongeschikt voor verblijf langer dan een week. Maar inmiddels wonen veel asielzoekers er nu al langer dan een half jaar, aldus de IGJ. Het is de bedoeling dat asielzoekers doorstromen naar reguliere opvang van het COA, maar die zitten vol. „Het is echt een politieke keus geweest om de opvang van het COA af te bouwen in de afgelopen jaren. Toen de instroom weer omhoog ging na de coronapandemie liepen we vast”, zegt de woordvoerster.
Het COA is sindsdien het aantal locaties aan het uitbreiden. „Ook dit jaar is de instroom weer hoog. We willen naar de 70.000 plekken toe.” Momenteel vangt het COA volgens de woordvoerster 52.000 mensen op. „We doen onze stinkende best om de problemen op te lossen, maar het piept en het kraakt”, zegt ze. „We willen uiteindelijk zoveel mogelijk stabiele, duurzame opvangplekken.”
Het ministerie van Justitie en Veiligheid noemt het „goed” dat de inspectie onderzoek heeft gedaan. „De opvangcapaciteit voor asielzoekers staat onder grote druk”, aldus een woordvoerder. „Dat heeft ook gevolgen voor de medische zorg voor asielzoekers. Het allerbelangrijkste is dat asielzoekers dankzij de crisisnoodopvang onderdak hebben.” Verder zegt het ministerie de aanbevelingen van de inspectie nog te bestuderen.