NVVK benadrukt belang van toegankelijke schuldhulp na raming CPB
Schuldhulpverlenersvereniging NVVK onderstreept het belang van toegankelijke schuldhulp naar aanleiding van de nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens het CPB zullen in 2024 bijna 1 miljoen mensen onder de armoedegrens vallen.
Het percentage mensen in armoede zal stijgen van 4,7 naar 5,8 procent. Naast mensen met problematische schulden doen ook steeds meer mensen met middelinkomens een beroep op schuldhulp. „Door de sterke stijging van vaste lasten en de kosten van levensonderhoud kun je schulden opbouwen zonder dat je in armoede leeft. Ook deze groep kan hulp vragen bij de gemeente”, aldus de NVVK.
De vereniging waarschuwt dat mensen niet te lang moeten wachten met het vragen om hulp. „Het is erg belangrijk om al bij de eerste geldzorgen contact te leggen met de gemeente. Vroege hulp voorkomt dat het probleem verergert en je afglijdt naar een situatie van armoede.”
De NVVK verwacht ook dat meer mensen een beroep zullen doen op schuldhulp vanwege de herziening van het schuldenbeleid die onlangs is ingezet. De periode waarin mensen hun schulden zoveel als mogelijk af moeten lossen voordat ze worden kwijtgescholden, wordt hierbij gehalveerd tot achttien maanden.
Het beëindigen van steunmaatregelen zoals de energietoeslag voor minima, de verhoging van de zorgtoeslag uit 2023 en de verlaging van het kindgebonden budget in 2024, wordt door het CPB gezien als oorzaak voor de armoedestijging.
De beëindiging is volgens de NVVK begrijpelijk, maar het doet wel een groter beroep op gemeenten om hulpbehoevende mensen intensiever te ondersteunen. Hierbij signaleert de NVVK veel lokale verschillen. „Met de afschaffing van de landelijke steunmaatregelen bepaalt je postcode nog sterker hoeveel hulp je krijgt.”