Binnenland

Advies voor extra beveiligingsmaatregelen zwaarste criminelen

Voor een kleine groep verdachten en criminelen die vastzitten, zijn extra beveiligingsmaatregelen nodig om te voorkomen dat zij vanuit de cel hun criminele activiteiten voortzetten. Die maatregelen moeten onder meer zoveel mogelijk zijn afgestemd op het gedrag en de risico’s van individuele gedetineerden. Dat staat in een donderdag gepubliceerd advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

ANP
8 March 2023 23:08

„Verharding van criminaliteit vormt een actueel probleem voor de samenleving”, staat in het advies. „Ook in het gevangeniswezen is sprake van een kleine groep waar een grote dreiging van uitgaat, bijvoorbeeld vanwege het risico op ondermijning van de rechtsstaat of bedreiging van personen.” Het is noodzakelijk om gedetineerden van wie een groot gevaar uitgaat, extra te beveiligen, aldus de RSJ. „Omdat zwaardere beveiliging altijd leidt tot verdere inperking van rechten of vrijheden, is aandacht nodig voor de bejegening en rechtspositie van deze gedetineerden.”

De RSJ adviseert onder meer de bewegingsvrijheid en persoonlijke levenssfeer van gedetineerden te waarborgen, omdat zware beveiligingsregimes grote impact daarop hebben. „Hoe ingrijpender de beperkingen, hoe meer rechtswaarborgen vereist zijn.”

Ook moet er aandacht zijn voor relationele veiligheid, zoals bij contact tussen personeel en gedetineerde, en het beperken van de eventuele negatieve effecten van zware beveiligingsmaatregelen. „Zware beperking van de bewegingsvrijheid en van contact met de buitenwereld kan leiden tot een grote mate van sociaal isolement. De negatieve effecten hiervan moeten zoveel mogelijk worden voorkomen.”

Onder anderen Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi zit in het voor Nederland strengst mogelijke regime in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn advocaat Inez Weski heeft meerdere klachten ingediend en zaken aangespannen tegen onder meer de EBI vanwege de strenge maatregelen. Zo verblijft hij volgens haar al ruim drie jaar volledig alleen op een afdeling zonder medegedetineerden, heeft hij 24 uurscamerabewaking en mag hij slechts zeer beperkt (telefonisch) contact hebben met anderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer