Binnenland

Meer misdrijven geregistreerd in Amsterdam, zorgen over jongeren

De politie registreerde vorig jaar 17 procent meer misdrijven in de regio Amsterdam, maar het aantal misdrijven is nog niet even hoog als voor de coronacrisis. Deze cijfers deelt de Amsterdamse driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef woensdag. Het aanpakken van de georganiseerde criminaliteit is een van de grootste opgaven voor Amsterdam, schrijft burgemeester Femke Halsema namens de driehoek in een raadsbrief. Ook zijn er zorgen over jongeren, die steeds sneller doorgroeien binnen de criminaliteit.

ANP
8 March 2023 12:44Gewijzigd op 8 March 2023 14:44

De Amsterdamse politie zag in 2022 ongeveer honderd aanslagen met explosieven op woningen en bedrijven. Een fors aantal, aldus de politie in het jaarlijkse trendbeeld. Dit jaar zijn het er tot nu toe twintig. Vooral horecagelegenheden waren het doelwit, maar ook woningen. Dit soort aanslagen komen vaak voort uit conflicten in de georganiseerde drugscriminaliteit. Verder was 2022 een recordjaar met vier cocaïnevangsten in het havengebied van Amsterdam, in totaal ging het om ruim 1500 kilo.

De pakkans bij explosies en beschietingen blijft relatief klein. „Er zit een ongemakkelijkheid in de opsporing”, licht politiechef Frank Paauw toe. Hij doelt hiermee op slachtoffers die zelf uit het criminele milieu komen en daardoor niet graag praten over wie het op hen gemunt heeft. Een van de maatregelen ertegen is het al dan niet tijdelijk sluiten van bestookte woningen en panden. „Dat gebeurt nooit lukraak”, zegt Halsema. Ze pleit ervoor dit proces te vergemakkelijken.

Vorig jaar waren er 84.793 geregistreerde delicten in Amsterdam-Amstelland, in 2021 waren dit er 72.538. In 2019, het jaar voor de coronacrisis, ging het om 89.261. Het aantal bij de politie bekende zedenmisdrijven steeg met 24 procent. Deze toename lijkt te maken te hebben met het nieuws rond The Voice of Holland, schrijft Halsema. Slachtoffers durven eerder naar de politie te gaan door de publieke discussie die volgde op onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma.

De georganiseerde drugscriminaliteit is onverminderd zichtbaar in Amsterdam en heeft grote invloed op de veiligheid, aldus Halsema. „De drugsmisdaad is niet langer een ‘ver van je bed’ wereld.” Ze spreekt van een verharding, bedreigingen richten zich niet langer alleen op mensen uit het criminele circuit. Als voorbeeld noemt de burgemeester de bedreiging en beveiliging van prinses Amalia en Ferd Grapperhaus, de voormalige minister van Justitie.

Minderjarigen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de overlast en ongeregeldheden en plegen een groot deel van de straatroven en overvallen, schrijft Halsema. Ook zijn jongeren betrokken bij drugscriminaliteit. „Elk jaar stappen ze jonger in en elk jaar lijken ze sneller door te groeien naar de zware misdaad”, zegt Halsema in een toelichting. Een zorgwekkende trend noemt ze dat kinderen vanaf tien jaar oud soms gratis snus krijgen aangeboden met het doel ze te ronselen voor criminele activiteiten. Dit is een soort pruimtabak en werkt verslavend. Kinderen bouwen zo een schuld op en worden vervolgens gedwongen opdrachten uit te voeren. Halsema zegt jongeren te willen behoeden voor het criminele pad, maar noemt het lastig concurreren met zware drugscriminelen die veel geld bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer