Agent: politie-informatie nodig voor eigen veiligheid
Een van de vermeende klokkenluiders van racisme binnen de politie wordt verdacht van het in totaal 281 keer opvragen van politie-informatie voor privégebruik. De agent van de Landelijke Eenheid had de informatie nodig voor zijn eigen veiligheid, zei zijn raadsman dinsdag.
In de rechtbank in Zwolle diende de inleidende zitting in de strafzaak tegen Suleyman O. Hij is een van de hoofdrolspelers in de documentaire De Blauwe Familie waarin racisme binnen het korps wordt aangekaart. „Hij voelde zich niet veilig genoeg om over die bevragingen in overleg te gaan met zijn leidinggevende”, zei zijn advocaat Dennis Coppens over de verdenking.
O. zou 281 keer kentekens en adressen hebben opgevraagd van personen zonder dat dit voor politieonderzoek nodig was. Dit was omdat hij ernstig werd bedreigd. Met name vanuit het Turkse criminele milieu in en rond Eindhoven, zei zijn raadsman. De 56-jarige O. besloot uiteindelijk zelfs te verhuizen.
De agent zegt een klokkenluider te zijn en zijn werkzaamheden kwamen mogelijk als gevolg hiervan onder een vergrootglas te liggen waarna vervolging werd ingesteld. Hij heeft naar eigen zeggen geen informatie gelekt. Alle opgevraagde informatie had te maken met een voor hem onveilige situatie, zei zijn advocaat. De strafzaak heeft de verdachte aangegrepen. Hij was zichtbaar geëmotioneerd op de zitting.
In de documentaire De Blauwe Familie van KRO-NCRV stelden zes agenten met een migratieachtergrond aan de kaak dat ze werden gediscrimineerd, buitengesloten en gepest en dat het niet veilig is om deze problemen aan te kaarten. Naar aanleiding van de in mei 2022 uitgezonden documentaire kondigde de politie eerder aan racisme en discriminatie binnen de eigen gelederen strenger aan te zullen pakken.
De strafzaak tegen O. wordt op 3 oktober inhoudelijk behandeld.