Britse regering wil asiel uitsluiten voor illegale migranten
De Britse regering wil dat illegale migranten niet meer in aanmerking komen voor asiel. Het is bedoeling dat deze mensen worden vastgezet en vervolgens snel worden uitgezet naar het land van herkomst of een derde land zoals Rwanda, aldus binnenlandminister Suella Braverman.
Een nieuwe wet moet het mogelijk maken om illegale migranten 28 dagen vast te houden totdat ze worden uitgezet, zonder enige rechterlijke toetsing. Daarnaast mogen zij nooit meer terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk en kunnen ze nooit meer de Britse nationaliteit verkrijgen.
De Britse hulporganisatie Refugee Council maakt zich zorgen over de plannen. Die vreest dat vluchtelingen die in aanmerking komen voor asiel worden „opgesloten als criminelen”. Ook denkt de organisatie dat het wetsvoorstel in strijd is met de internationale verplichtingen die het VK heeft, maar Braverman is ervan overtuigd dat dit niet het geval is.
De minister zei in het parlement dat illegale migratie „niet stopt totdat de wereld weet dat de migranten worden vastgehouden en uitgezet”. Het VK worstelt sinds 2018 met de komst van steeds meer migranten die in kleine bootjes het Kanaal naar Engeland oversteken. Vorig jaar werd een recordaantal van 45.000 bootmigranten geregistreerd. Van deze groep vroeg circa 90 procent asiel aan.
Premier Rishi Sunak heeft het terugdringen van illegale migratie tot een van zijn prioriteiten gemaakt, maar zijn beleid en dat van zijn voorgangers hebben tot dusver niet het gewenste effect gehad. Het VK ging eerder onder meer samenwerkingen aan met Frankrijk, waar de boten vertrekken, en Rwanda. Met het Afrikaanse land is afgesproken dat het asielzoekers van het VK overneemt, maar het controversiële plan loopt door juridische bezwaren vertraging op.