Binnenland

„Moslimpartij kan, mits regionaal”

Een moslimpartij in Nederland kan slagen wanneer deze partij zich op regionaal niveau hoofdzakelijk richt op mensen in achterstands-wijken, moslim en niet-moslim. Die voelen zich door de huidige politici niet vertegenwoordigd.

ANP
14 January 2005 22:12Gewijzigd op 14 November 2020 02:06

Dat stelt Sami Zemni, politicoloog aan de universiteit van Gent (België) en directeur van het Centrum voor Islam in Europa.

Zemni reageert op plannen voor de oprichting van de Moslim Democratische Partij (MDP), die in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag moslims een stem wil geven in de politiek.

De MDP, opgericht door de Arabisch Europese Liga (AEL), bestaat in België al ruim een jaar. De politicoloog heeft de ontwikkelingen rond de MDP in België op de voet gevolgd. De partij haalde bij de regionale verkiezingen vorig jaar in Antwerpen slechts 1600 stemmen.

Zemni vermoedt dat de partij ook in Nederland niet op duizenden stemmen hoeft te rekenen. „Maar het is na de moord op Theo van Gogh moeilijker om de Vlaamse situatie met de Nederlandse te vergelijken.”

De MDP wil, als de gemeenteraadsverkiezingen positief verlopen, ook aan de landelijke verkiezing deelnemen. Volgens Zemni heeft de partij op landelijk niveau echter geen kans van slagen. „De partij maakt alleen op regionaal niveau kans. De doelgroep zijn moslims die zich niet vertegenwoordigd voelen in de huidige politiek. De meesten van hen wonen in achterstandswijken in bepaalde steden. Daar moet je je als partij dan ook op richten.”

De politicoloog adviseert de MDP zich te richten op de lange termijn. „Over twintig jaar is de meerderheid van de bevolking van steden zoals Amsterdam en Rotterdam moslim.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer